Keresés
Close this search box.

Mozgást receptre!

//

A legtöbb ember azért kezd el mozogni, mert fogyni szeretne. A mozgásnak azonban a fogyás mellett számos értékes, egészségmegőrző, betegség-gyógyító hatása ismert. Jelentős javulást tapasztalhatnánk, ha a mozgást az életmód-orvoslás részeként, receptre írnák fel nekünk.

A pozitív élettani hatások gyakran a testtömeg csökkentésén keresztül jelentkeznek, de igen nagy arányban attól teljesen függetlenül is jelen vannak. Példaként szolgálhat az az ausztrál vizsgálat, amely során egy 58 fős társaság végzett heti 5 alkalommal, 70%-os intenzitású mozgást, mely alkalmanként 500 kcal felhasználásával járt. Valamennyien 32-es BMI-vel rendelkeztek, és 12 hét elteltével átlagosan 3,3 kilót fogytak – 26 fő azonban egyetlen dekát sem. Vajon mi okozta ezt a nem túl biztató eredményt?

Vélhetően az, hogy az energia bevitel és felhasználás az edzés hatására sem fordult negatív tartományba, azaz a mozgással elégetett plusz kalóriákat a táplálkozással bevitt plusz kalóriák követték, tehát az érintettek többet mozogtak, de többet is ettek. Ilyenkor segíthet, ha mérsékeljük a terhelést, és csak 50-60%-os intenzitáson történik mozgás, emellett fokozzuk az önfegyelmet, azaz hiába égetünk el több kalóriát a sporttal, az elfogyasztott ételek mennyisége nem növekedhet.

A vizsgálat a fentieken kívül, egyéb változásokat is kimutatott.

Új irányzat a gyógyításban

A modern gyógyításnak feltétlenül figyelembe kell vennie a betegek életmódját, ennek szellemében született meg az életmód-orvoslás gondolata. A Heidelbergi Egyetem kutatásából kiderült, hogy a nők 60, míg a férfiak 47 százaléka betartja orvosa testmozgásra vonatkozó utasítását, ha a doktor azt írásban adja. Ez pedig óriási lehetőség az orvosok kezében, hogy felhívják a figyelmet az életmódváltás jelentőségére. Véget kell vetni annak a szemléletnek, hogy a tévé előtt ülve, gyógyszerek bekapkodásával várunk a gyógyulásra, a változást csakis a páciens következetes, aktív részvétele hozhatja meg!

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!