Keresés
Close this search box.

Napvédelem egészségesen!

//

Kutatók hangsúlyozzák, hogy a melanómát nem az UV-sugárzás okozza, s a mértékletes, leégés nélküli napozás kifejezetten egészséges. Egyes napvédő szerek azonban nemcsak gátolják a létfontosságú D-vitamin szintézisét, hanem aktívan serkenthetik a melanóma vagy más daganatok kialakulását.

Napvédelem egészségesen!

A washingtoni Environmental Working Group (Környezetvédelmi Munkacsoport) kutatói nyilvánosságra hozták éves beszámolójukat, melyben állítják, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő 500 legkedveltebb napvédő krém közel fele felgyorsíthatja a rosszindulatú sejtek kialakulását, és a bőrrák terjedését, mert A-vitamin származékokat – retinolt és retinyl palmitátot – tartalmaznak.

Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) már 10 évvel ezelőtt elrendelte a Retinyl palmitát foto-toxicitás és foto-karcinogenitás vizsgálatát, mivel e két adalék egyre gyakrabban fordul elő a napvédő krémekben, de az eredményeket azóta sem tette közzé.

Más források szerint, egyes napvédő krémekben található oxybenzon nevű vegyi anyag megzavarja a hormonális működést és a bőrön át felszívódva bekerül a véráramba is.

Napvédelemre alapvetően akkor van szükségünk, amikor nem kontrollálható a bőrünket ért napfény mennyisége, például szabadban végzett munka, egész napos kirándulás esetén. A szem körüli érzékeny bőr védelme pedig az ismételt UV-sugárzás hatására fellépő korai ráncosodás miatt indokolt.

A napi szintű, biztonságos napozás az egyik legjobb dolog, amit egészségünk érdekében tehetünk. Amikor azonban bőrünk színe halvány rózsaszínre sül, akkor be kell fejeznünk a napozást, ezután ugyanis már nem termelődik több D-vitamin, és innentől kezdve károssá válik. A leégés pedig sohasem tesz jót az egészségünknek.

Számos vizsgálat erősítette meg, hogy az óvatos napozás valójában nem előidézi, hanem segít megelőzni a bőrrákot. A melanóma előfordulása napozás hatására csökken, a nagyfokú napvédő krém használattól pedig növekedhet. Azoknál a melanómás pácienseknél, akik többet voltak napon, kisebb volt a halálozási arány, és egy kevésbé agresszív tumorfajta jelentkezett.

A European Journal of Cancer című szaklapban 2008-ban megjelent olasz vizsgálat is megerősítette, hogy azok a melanóma betegek, akik megbetegedésük előtt többet napoztak, nagyobb eséllyel gyógyultak meg.

A melanóma valójában gyakrabban fordul elő bent dolgozóknál, és leggyakrabban olyan testtájékokon jelentkezik, amelyet egyáltalán nem ér a nap. Ezen kívül az UVB-sugárzás késlelteti a melanóma megjelenését a genetikusan predesztinált, hajlamos egyéneknél. Az UV-B a „jó” sugárzás, amely elősegíti a D-vitamin előállítását. Az UV-A viszont behatol a bőr mélyebb rétegeibe, és ezzel több szabadgyök-kárt okoz. Ha tehát olyan napvédő krémet használunk, ami nem véd az UV-A sugarak ellen, annak semmi haszna nincs, sőt az általános egészség szempontjából káros.

Nincs szükség tehát arra, hogy állandóan vegyszerekkel kenjük magunkat, feltétlenül szükségünk van viszont minden nap annyi napfényre, amelytől a bőrünk még nem ég le. A biztonságos napozás jótékony hatását több mint 16-féle ráktípusnál kimutatták. Ilyenek például a mell, vastagbél, méhnyálkahártya, nyelőcső, petefészek, hólyag, epe, gyomor, hasnyálmirigy, prosztata, és végbél rákok, valamint a non-Hodgkin’s lymphoma.

A legutóbbi időkig a napvédő krémek NEM szűrték ki az UV-A sugárzást, csak az UV-B-t szűrték ki, így a szervezet nem tud D-vitamint termelni.

Számos napvédő krém tartalmazza a következő mérgező vegyszereket: Avobenzon, Homosalate, Octisalate, OMC (Octyl methoxycinnamate), Octocrylin, Oxybenzon, Octinoxatre.

Léteznek azonban biztonságosabb alternatívák, melyeket nyugodtan használhatunk, amikor nem tudjuk kontrollálni a napozás időtartamát, például ha a gyerekekkel kimegyünk a vidámparkba vagy a strandra. A természetes védelemhez olyan napvédő terméket használjunk, amely aktív komponensként titánium dioxidot és cink oxidot tartalmaz. A kutatócsoportommal összeállítottunk egy listát azokról az anyagokról, amelyeket jónak tartunk: eukaliptusz olaj, jojoba olaj, kókusz olaj, napraforgó olaj, shea vaj, D- és E-vitamin.

Retinol és retinyl palmitát ne szerepeljenek az összetevőkben! Az A-vitamin származékok photo-carcinogenitását mérő egyik vizsgálat szerint: „…tumorok és léziók 21%-kal gyorsabban fejlődtek ki az A-vitaminos krémmel bekent laboratóriumi állatokon, mint azokon, amelyeket A-vitamint nem tartalmazó krémmel kentek be.”

Az astaxanthin, mint belső napvédő szupertápanyag, számos szakmailag lektorált tudományos vizsgálat tárgyát képezte. Tengeri algák termelik ezt az erősen pigmentált anyagot az UV-sugárzás hatására, saját védelmük érdekében.

Felkeltette a tudósok érdeklődését, hogy ez az anyag csökkenti az öregedés jeleit azáltal, hogy megvédi a bőrt a nap okozta károsodástól, ha nagy adagban, több héten át szedik, és beépül a szövetekbe. A vizsgálati alanyok bőre napi 4 mg két héten át való szedése után, csak jelentősen hosszabb ideig tartó UV-sugárzás hatására vált pirossá. Egy 2002-ben megjelent bőrgyógyászati szakcikk szerint, az astaxanthin megvéd az UV-A sugárzás humán DNS módosító hatásai ellen. Állatkísérletekben az UV-A sugárzás okozta oxidatív stressz csökkentésében 1000-szer erősebbnek találták a luteinnél.

Az egészséges, természetes, antioxidánsokban gazdag táplálkozás ugyancsak segít ellensúlyozni a az ultraibolya sugárzás okozta károsodást. A friss, nyers, feldolgozatlan ételek biztosítják a szervezet számára szükséges tápanyagokat, és fenntartják az egyensúlyt az omega-6 és omega-3 zsírsavak között a bőrben, ami az elsődleges védelmi vonal a leégés ellen. Fejünket, arcunkat egyébként, legegyszerűbben egy napkalappal védhetjük meg a közvetlen sugárzástól.

Forrás: Dr. Joseph Mercola, kutatóorvos (USA) 2011. ápr. 22.
Ford. Mezei Elmira
www.tenyek-tevhitek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!