Keresés
Close this search box.

Gyógyfürdő, gyógytorna a vitalitás és mozgékonyság megőrzésére

//

A gyógytorna, a masszázs és a balneoterápia – azaz a fizioterápia különböző formái – mind pozitív ingerként hatnak a szervezetre, mozgósítják annak védekező és ellenálló képességét. Bár nem oki terápia, mégis nélkülözhetetlen kiegészítője a gyógyító kezeléseknek.

A gyógytorna fő feladata, hogy aktív vagy passzív mozgatással megelőzze, illetve megszüntesse az ízületek zsugorodását. Ezen kívül erősíti az izomzatot, javítja a vérkeringést és az ízületek mozgását.

A masszázs során kézzel gyakorolnak mechanikai hatást a bőrre és az alatta fekvő szövetekre. A masszírozott területen vérbőség keletkezik. A vérkeringés növekedése folytán több tápanyagot kap a bőr alatti kötőszövet és az izomzat, meggyorsul a káros anyagcseretermékek elszállítása. Csökken a beteg izmok kóros feszülése, fellazulnak, oldódnak a kötőszövetben és az izmokban lévő csomók. Ezért csökken a fáradtságérzés, fokozódik az izomzat teljesítőképessége.

Mivel a masszázs az idegek közvetítésével hatást gyakorol az egész szervezetre, különleges masszázseljárásokat dolgoztak ki, amelyekkel reflexek útján hatnak akár a távolabbi szervekre is. Ezek a módszerek lehetővé tették, hogy egyrészt a masszázst nem kell a fájdalmas testrészen végezni, másrészt nemcsak a reuma, hanem a belső szervek különféle betegségeiben is előnyösen lehet alkalmazni.

A fizioterápiánál már említettük, hogy egyik fajtája a balneoterápia, mely a gyógyvizeket használja fel kezelésre gyógyfürdő, ivókúra és belégzés, inhaláció formájában.

Ha gyógyvízben fürdünk, kettős hatás érvényesül. Egyrészt a víz felhajtóereje tehermentesíti a gerincet, az ízületeket, és olyan mozdulatokat is el tudunk végezni, amelyek bizonyos betegségekben szárazföldön nem mennek, vagy nagy fájdalommal járnak. Ezt használja ki az izomerősítő, víz alatti torna. Ehhez hozzáadódnak a gyógyvízben oldott anyagok kémiai hatásai, melyek igen hasznosak lehetnek számos betegségben, elsősorban reumás és bizonyos nőgyógyászati kórképekben.

Gyógyfürdőink száma és minősége Európai viszonylatban is kiemelkedő. Fürdőink közül a kloridot, ként, jódot, brómot, kalciumot, magnéziumot és más, radioaktív anyagokat tartalmazó vizeket tekinthetjük jótékony hatásúnak. Főleg a mozgásszervi betegségek kezelésében a víz szénsav- és kéntartalmának, valamint az iszapnak, iszappakolásnak is terápiás hatása van.

Nem minden beteg alkalmas azonban gyógyfürdőben végzett kezelésre. Így szívbetegekre a meleg fürdő okozta megterhelés káros lehet, de a kénes fürdővel is óvatosnak kell lenniük. A reumás beteg sem részesülhet gyógyfürdő-kezelésben, ha éppen gyulladásos tünetei vannak, ha az ízületei duzzadtak. Nőknek nem szabad fürdeniük vérzés vagy terhesség idején. Heveny lázas betegségek, például az influenza, hörghurut, húgyúti fertőzés stb. szintén a gyógyfürdő-kezelés átmeneti szüneteltetését teszi szükségessé.

Néhány jó tanács:

Annak meghatározása, hogy a beteg számára a gyógyfürdő előnyös-e, és ha igen, akkor melyik fajtája lehet hatásos – orvosi mérlegelést igényel.

Szintén az orvos írja elő a fürdő hőfokát és a fürdés ajánlott időtartamát.

Vegyük figyelembe, hogy a kezelés megkezdését követően, átmeneti állapotromlás is előfordulhat, de ez ne szegje kedvünket, emiatt ne hagyjuk abba a gyógyeljárást. Az állapot javulásához kitartás szükséges, hiszen egy hatékony gyógyfürdő kúra hetekig tarthat, a gyógymasszázs esetében is többszöri alkalom szükséges, nem is beszélve a gyógytornáról. Szép számmal akadnak, akiknek az állapotromlás elkerülése érdekében gyakran évekig, vagy akár egész életük folyamán gyógytornázniuk kell. Így mozgékonyságuk fenntartása érdekében, érdemes a tornagyakorlatokat, mint vitalitásukat fenntartó „fitness-tevékenységet” felfogni, és mindennapjaik programjába iktatni.

Dr. Nemes János
gyermekkardiológus főorvos
korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!