Keresés
Close this search box.

Szívvédelem kardiotréninggel

//

Sokat hallhatjuk a kardiotréning és az aerob-edzés kifejezéseket, de vajon tudjuk-e, mit is jelentenek valójában?

Más szövegkörnyezetben az aerob-edzést értik alatta, bár a szív- és a vérkeringési rendszer, az állóképesség nem csak aerob, hanem anaerob úton is fejleszthető. Az edzőtermekben és fitnesz központokban leginkább a különböző kardio-berendezéseken (futópad, ellipszisjáró, kerékpár, lépcsőző- és evezőgép) történő edzést nevezik „kardiózásnak”.

Valójában kardiotréningnek nevezhető minden olyan edzésmódszer, amely a szív- és vérkeringési rendszer, valamint a légző-rendszer kapacitásának, terhelhetőségének fejlesztését szolgálja, akár edzőteremben, akár a szabadban végezzük.

A szervezet a testmozgáshoz szükséges energiát a rendelkezésre álló tartalékok (szénhidrátok és zsírsavak) oxigén jelenlétében történő elégetésével biztosítja az izmok számára. Az oxigén tehát katalizátor az energia előállítása során.

Amikor ülő helyzetből felpattanva gyors tempóban futni kezdünk, az izmok hirtelen támadt, nagy oxigénigénye miatt elkezdünk levegő után kapkodni, szaporábban ver a szívünk, pulzusszámunk megemelkedik. A cél, hogy minél előbb, minél több oxigén jusson az izmokhoz, hiszen addig azoknak anaerob (oxigénhiányos) módon kell dolgozniuk, ami kellemetlen mellékhatásokkal jár – főleg az edzetlen szervezet számára.

Az aerob zóna határai jól változtathatók edzettségünk javításával. Az aerob kapacitás növelése pedig bizonyítottan jó hatással van a szív- és vérkeringési rendszer működésére, az izmok anyagcseréjére.

dr. Bányai Tamás
ortopéd- és sportorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!