Keresés
Close this search box.

Lazacolaj az okos és egészséges gyermekekért

//

Megfigyelték, hogy a grönlandi eszkimók körében – zsírban gazdag étrendjük ellenére – ritkább a koszorúér-betegségből eredő halálozás. Kiderült, hogy ennek oka az omega-3 zsírsavakban gazdag, halakból, fókából és bálnából álló étrend.

Lazacolaj az okos és egészséges gyermekekért

Az omega-3 zsírsavak a várandósság és a szoptatás idején is fontosak, mivel segítik a magzat agyának fejlődési és működési folyamatait. Magunkon is tapasztalhatjuk, ha egy evőkanál lazacolajat, tőkehalmáj olajat megiszunk, javítja a hangulatunkat, másnap szebbnek látjuk a világot,

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az idegrendszer és a szem fejlődésében (jobb lesz a látás), valamint később a magasabb intelligenciaszint kialakulásában. Az anya számára is kedvező hatásúak, mert csökkentik a terhességi magas vérnyomás és a koraszülések gyakoriságát, a terhesség alatti és szülés utáni depresszió kialakulását. Emellett hozzájárulhat a könnyebb szüléshez, a csecsemő nyugodtabb alvásához, az allergiás betegségek megelőzéséhez, valamint a viselkedési és tanulási zavarok esélyének csökkentéséhez. Az anyatej jelentős DHA-tartalma miatt is fontos a csecsemő minimum 4-6 hónapos koráig tartó szoptatása.

Az omega-3 zsírsavak a magzati koron túl, a későbbi években is jótékonyak, mivel az allergia megelőzésén túl a már meglévő asztmát is képesek enyhíteni. Gyulladáscsökkentőként enyhítik a reumás ízületi gyulladás (arthritis) okozta fájdalmakat, de előnyös ekcéma, pikkelysömör (psoriasis), allergiás bőrtünetek, valamint gyulladásos bélbetegségek és menstruációs fájdalmak ellen is.

Omega-3 zsírsavakkal sokat tehetünk a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért, mivel mérséklik a gyulladás érfal-károsító hatását, kismértékben csökkentik a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet, gátolják a plakkok felrakódását, védik az érbelhártya épségét, szabályozzák a szívritmust, csökkentik a vérrögök (trombózis) kialakulásának veszélyét, a stroke (szélütés) vagy a szívinfarktus kockázatát.

Dr. Prokisch József
egyetemi docens, Debreceni Egyetem

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!