Rákdiéta dióhéjban

//

Hazánkban talán nincs olyan család, melyet – legalább közvetve – ne érintene a rákbetegség, s ne lenne szükségük ezért speciális ismeretekre, például a dietetika területén.

Rákdiéta dióhéjban

Maga a rák, ok-okozati összefüggéseit tekintve, egy soktényezős, krónikus degeneratív betegség, amely általában hosszú évek alatt alakul ki. Sohasem egy szerv betegsége, hanem az egész szervezet működésének egyensúlyvesztett állapota. Kialakulása a genetikai adottságok mellett, lelki és környezeti tényezők összességének az eredménye.

A kiváltó okok között szerepel a helytelen táplálkozás, a biológiailag aktív anyagok tartós hiánya, az élő táplálék helyett a holt élelmiszerek arányának túlsúlya, a különféle kémiai adalékok sokasága.

Említést kell tennünk a helytelen főzési technikákról, az agyonsütött, égetett, füstölt, mikrohullámú sütőben tönkretett, indokolatlanul magas hőfokon, vagy többször használt olajban készített „élelmekről”.

A korábbi irányelvekkel ellentétben, helytelen a hosszú, több hetes léböjtkúrák alkalmazása, amivel tovább gyengíti az amúgy is energiahiányos állapotban lévő szervezetet. Helytelen a különféle táplálkozási irányzatokhoz való merev, az egyéni állapotot figyelembe nem vevő ragaszkodás. A beteg diétája soha ne legyen tiltó, hanem mindig személyre szabott és megengedő.

Emellett, mégis vannak hosszú távon kerülendő élelmiszerek: a könnyen oldódó szénhidrátok (cukor, méz, üdítőitalok, valamennyi édesség, minden fehér lisztből készült termék), vörös- és füstölt húsok, tej és a nem savanyított tejtermékek, illetve minden szintetikus adalékot tartalmazó étel.

Naponta kerüljön az asztalra friss, szezonális, színes (sárga, vörös, lila) gyümölcs, zöldség, és ezek frissen préselt leve. (Tüdő- és prosztatarákosok kerüljék a béta-karotin tartalmúakat – például sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, pirospaprika – a paradicsom viszont fogyasztható.)

Fogyasztható: olajos tengeri hal, tojás, tanyai baromfi (ritkán), vaj, kevés szalonna, hidegen sajtolt olajok, teljes őrlésű gabonafélék, olajos és hüvelyes magvak (burgonya minimális mennyiségben).

A fogyasztandó vitaminok, ásványi anyagok, étrend-kiegészítők és gyógynövénykúrák személyre szabott összeállítását bízzuk szakemberre.

Béky László
természetgyógyász
www.beky-termeszetgyogyasztat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!