Keresés
Close this search box.

Ahányan, annyifélék vagyunk!

//

Hétmilliárdan élünk a Földön. Ezen belül, Ön, Kedves Olvasó melyik nemhez, korosztályhoz, anyagcsere típushoz tartozik? Milyen a fizikai és szellemi állapota, erőnléte, leterheltsége és egészsége? Ezek alapján a sok irányzat, módszer, jó tanács és javallat közül melyik az Ön számára megfelelő életmód és étrend?

Ahányan, annyifélék vagyunk!

Az emberiség fele a déli, fele az északi féltekén él. Nagyjából fele nő, fele férfi. Születési idejük a négy évszak között nagyjából arányosan oszlik meg. Életkor szerint, mintegy 40% fiatal, 35% középkorú, 25% időskorú. Van, aki szellemi munkát végez, van, aki fizikait. Van, aki halálra dolgozza magát, s van, aki munkanélküli. Van, aki éhen hal, s egyre több, aki fogyókúrázik! (Mérhetetlen igazságtalanság van a Föld javainak – elsősorban az élelmiszer – termelése és elosztása terén. Ki ezért a felelős? Döntse el mindenki maga.)

Ki ne maradjon a felsorolásból az a fontos szempont, melyre az ősi indiai védikus bölcsek már évezredekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, azaz, hogy külső megjelenésünk, alkatunk és anyagcsere típusunk 3 nagy alaptípusból és ezek variációiból tevődik össze. Ők úgy mondták, hogy a sovány, gyors anyagcseréjű a vata típus, ezt mi respiratoriusnak nevezzük a modern orvostudományban. Az izmos, arányos alkatot ők pittának hívták, mi muscularis-nak nevezzük. A kövérre ők azt mondták, hogy kapha, mi a testes, korpulens jelzővel illetjük.

Minden típusnál megtalálható azonban az élet 3 nagy fejlődési szakasza:

Kedves Olvasó, kérem, ezek után gondolkozzon el azon, hogy a hevülettől vezérelt, különféle táplálkozási tanácsadások Önnek vagy nem Önnek szólnak. Döntse el, hogy a fenti kategóriákból Ön hová tartozik. Egészséges vagy beteg? S akkor az asztrológiai hatásokról még nem is beszéltünk. Többek között, fontos mérlegelnie, hogy mit engedhet meg magának a sok javallat közül. Így könnyebben átláthatóvá válik a követendő életmód és étrend kérdése.

Az ember alapvetően vegyes táplálkozású. Szüksége van növényi, állati és ásványi eredetű komponensekre. Az állati eredetűek elsősorban a tojás, hal és baromfi, azaz a nagy biológiai értékű, minden aminosavat tartalmazó fehérjeforrások. Kerülendők ugyanakkor a vörös és füstölt húsok, de itt is a mérték a meghatározó. Semmi baj nem származik abból, ha a reggeli paraszt rántottába néhány karika jó házi mangalica kolbászt teszünk, vagy a jó íz, esetleg a máj és epeműködés elősegítése érdekében, egy kis mangalica szalonnát, vagy baromfi (kacsa, liba) zsírt fogyasztunk.

Aki fogyni szeretne, egyen hozzá salátát, aki pedig hízni, az teljes őrlésű gabonából készült pékárut. Ha a májműködést, a máj méregtelenítését szeretné elősegíteni, akkor máriatövis mag olajjal, vagy egyéb máriatövis készítményekkel ezt hatékonyabbá teheti.

A 21. században egyre kevesebben vannak, akik fizikai munkát végeznek, így a sok könnyen oldódó szénhidrát, alacsony élelmi rost tartalmú táplálék, az elégtelen epe- és hasnyálmirigy-működés miatt sokan tartós szorulástól szenvednek. Ha ez a helyes étrend, masszázs, testmozgás hatására nem javul, átmenetileg szükség lehet természetes alapanyagú bélműködést serkentő készítmények fogyasztására is.

Természetesen ettől az alap-étrendtől betegség, hiányállapot, bélműködési zavarok, máj-epe panaszok, gyulladásos betegségek esetében el lehet, és el is kell térni hozzáértő szakember tanácsai alapján, ami nem azonos az éppen nagy harangzúgással terjesztett, divatos módszerekkel.

Béky László
természetgyógyász
www.beky-termeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!