Keresés
Close this search box.

Nyári visszér – S.O.S.

//

A nyári melegben még kellemetlenebb tüneteket okozhat a visszérbetegség, mely különösen a nőket és az álló foglalkozásúakat érinti. Ha a megelőzéssel már elkéstünk, legalább a kezeléssel ne késlekedjünk, mert a kezeletlen betegség szövődményekhez vezethet.

A visszérbetegségre való hajlam sajnos örökölhető, de a mozgásszegény életmód, a súlyfelesleg és az álló foglalkozás éppúgy elősegítik kialakulását.

A betegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a visszerekben állandó pangáshoz, majd az erek kitágulásához vezet. Akik állómunkát végeznek, a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva. Ilyen szempontból a mozgásszegény, ülő életmód is jelentős kockázati tényező.

A visszerességet el kell különítenünk a vénás elégtelenségtől. Ez utóbbi tünetei az estére kialakuló nehézláb-érzés, lábdagadás, lábfeszülés, az éjszaka jelentkező lábgörcsök. Mindez előfordulhat – a mélyebben fekvő, nem látható vénák károsodása esetén – csekély külső jelekkel, nagyfokú látható visszeresség nélkül is. Ilyenkor a gyanú fel sem merül, tehát már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a fájdalom állandósul, vagy szövődmények jelentkeznek, például a boka körül a bőr barnásan elszíneződik, kemény tapintatúvá válik. Korai kezeléssel a szövődmények – köztük a vénás lábszárfekély – megelőzhető.

A nyári kánikulában az erek kitágulnak, lassul a vérkeringés, fokozódik a pangás, emiatt a panaszok erősödnek. Épp ezért nyáron javasolt a kompressziós zokni vagy harisnya viselése akár kezdeti stádiumban is.

Szintén segíthet a napi többszöri váltózuhany, amikor felváltva meleg és hideg vizet folyatunk a vádlinkra, hideg vízzel befejezve. A váltakozó hőmérséklet hatására az erek kitágulnak, majd összehúzódnak, ez kiváló értorna és vérkeringés-serkentő is egyben. Kerüljük emellett a meleg vízzel telt kádban vagy medencében ücsörgést, mert ez még inkább kitágítja a vénákat.

Kerüljük a túl magas sarkú cipőket, mert bennük másként feszül a lábszárizomzat, és kiiktatódik az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná. Az 5cm alatti sarokmagasság az ideális.

Ha lehet, kerüljük a hosszú ideig álldogálást! Ha mégis muszáj, akkor rendszeresen tornáztassuk, mozgassuk meg közben a lábujjakat, a lábszárat, szabadidőnkben pedig sétáljunk, biciklizzünk, ússzunk. Kifejezett panaszok esetén napközben ajánlatos lehet a kompressziós harisnya viselése, esténként jól eshet, ha felpolcoljuk a lábunkat, ami csökkenti a visszerekben levő nyomást és az esetleges pangást.

Ajánlatos a túlsúly megszüntetése elsősorban mozgással, illetve az étrend átalakításával, hogy minél kevesebb súlyt kelljen lábainknak cipelnie. A kiegyensúlyozott, vitamin- és rostdús táplálkozás az egész szervezetnek kedvező. Fogyasszunk a nyáron enyhe vízhajtó hatású őszibarackot, zellert, növeljük az erek rugalmasságát megnövelt C-vitamin bevitellel, például csipkebogyó teával, gyümölcsökkel.

Amennyiben láb- és bokadagadást, lábszárfájdalmat, nyomásérzékenységet, vagy a bőr bepirosodását tapasztaljunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Dr. Kósa Éva
angiológus szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!