Keresés
Close this search box.

A munkahelyi feszültség megbetegít!

//

A munkahelyi hatékonyság visszaesésének, a betegállományok gyakorisági növekedésének nem csak fizikai okai lehetnek, az egyik leginkább veszélyeztető tényező az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek. E téren munkahelyi egészségfejlesztéssel is komoly eredményeket érhetünk el.

A munkahelyi feszültség

megbetegít!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában. Egy európai uniós felmérés szerint a munkavállalók 14%-a szenved napi szinten stressztől, depressziótól vagy szorongástól, ami anyagi következményekkel is jár. A lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik, ami a 2010-es magyar központi költségvetés összkiadásának ötszöröse.

Magyar vállalatok munkatársai körében 2004-ben végeztek átfogó munkahelyi stresszfel-mérést, az eredmények szintén figyelemfelkeltőek:

A megoldás minden valószínűség szerint egy komplex egészségprogram a munkaadók részéről, amelynek részét képezhetik a konkrét szűrések, az egészséges életvitel támogatása és a stresszkezelési technikák bevezetése, a lehetőségek biztosítása.

A munkahelyeken szervezett szűrések olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhet, melyek később, súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelenthetnének a munkából.

A munkahelyeken nemcsak anyagi juttatásokkal lehet motiválni a dolgozókat, az életminőséget az olyan lehetőségek is javítják, mint a korszerű monitorok, a térdeplőszékek, ülőlabdák vagy éppen a rugalmas munkaidő biztosítása. Egyik leghatékonyabb eszköz az egészséges életvitel támogatásra a sportolási lehetőségek biztosítása. A mozgás minden téren megtérülő befektetés, hiszen nem csak a tartós egészség kulcsa, de a stressz levezetésének leghatékonyabb eszköze is, amely egy időben termel endorfint, javít a hangulatzavarokon, növeli az önbizalmat és a legkülönbözőbb egészségi problémákon képes javítani.

A munkahelyi egészségfejlesztés célja tehát a dolgozók megfelelő fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottságának segítése, melynek eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, nő a dolgozók lojalitása és munkakedve.
Az egészséges, feltöltődött dolgozó munkájában is képes a maximumot nyújtani.

dr. Sztancsik Ilona
foglalkozás-egészségügyi szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!