Keresés
Close this search box.

A stressz a gyomor ellensége!

//

Nehézlégzés, mellkasi szorítás, égő érzés a has felső részén… A felsorolt tünetek könnyen összetéveszthetők a szívinfarktus jeleivel, ám sok esetben nem kardiológiai betegség áll a panaszok hátterében, hanem a GERD, közismertebb nevén reflux, a gyomor betegsége, melynek kialakulásában az egészségtelen táplálkozás a főbűnös.

A gasztroenterológiai rendeléseken a leggyakoribb panaszok egyike a gyomorégés. A beteg szerencsés esetben szakorvoshoz fordul, ám sokan házilag, gyomorsav lekötő szerekkel igyekeznek orvosolni a problémát. Az öngyógyítás azonban ez esetben nem kifizetődő. Egyrészt, a recept nélkül kapható szerek csak meghatározott dózisban és ideig szedhetők, így hosszú távú javulást nem eredményeznek. Másrészt a gyomorégés hátterében számos egyéb probléma, szervi elváltozás is állhat, melyek kezelése nélkül a panaszok nem szüntethetők meg véglegesen.

Reflux betegségben az égő érzést a nyelőcsőbe visszajutó gyomortartalom okozza. A panaszok a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom gyengesége miatt alakulnak ki, mely csecsemőkorban még természetes és a gyermek fél-egy éves korára rendszerint megszűnik. Felnőttkorban a gyomor záróizmának gyengülését fokozhatja a túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás és a stressz is. A kezeletlen gyomorégés tünetei idővel rosszabbodhatnak.

Amennyiben az állapot tartósan fennáll, a savas gyomortartalom károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami normálisan csak a semleges vegyhatást tűri. Így a nyelőcsőben fekélyes elváltozás alakulhat ki. Ez már a reflux betegség súlyos formáját jelenti. Hosszú ideig tartó erős savas-maró hatás a gyomor nyálkahártyán is károsodást válthat ki, melynek a következménye a gyomorfekély. Amikor a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt.

A reflux korai felismerésével és kezelésével sokat tehet a súlyosabb szövődmények megelőzéséért. Ne legyintsen tehát, ha a következő panaszokat észleli:

A reflux eszközös vizsgálatokkal – gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH-mérés – igazolható. Kevésbé használható a hasi ultrahang vizsgálat, de egyéb eredetű hányásos, hasfájásos panaszok kizárása miatt elengedhetetlen ennek elvégzése is. A gyomortáji panaszok kapcsán, különösen, ha azok hasmenéssel, puffadással társulnak, felmerülhet az ételallergia, vagy ételintolerancia gyanúja is. Ez esetben allergiavizsgálatra is sor kerülhet.

A reflux kezelésében kiemelt figyelmet kell fordítanunk a helyes táplálkozásra. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: ne fogyasszon a beteg savanyú, túl fűszeres ételeket, alkoholt, kávét, csokoládét, s kerülje a dohányfüstöt! Gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgásnak. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért ne igyunk egyszerre sok folyadékot, különösen lefekvés előtt!

Alvás közben a gyomortartalom visszacsorgásának megakadályozására javasolt az ágy fejrészének megemelése, vagy magas párna használata.

A hasi nyomás emelkedése – például kövérség, nagy súly emelése, cipelése, illetve egyes sportok (súlyemelés, futás) – rontják a tüneteket, ám a hasizom erősítése sokat javíthat a panaszokon.

Végül ne feledjük, a reflux pszichés hatásra, azaz folyamatos vagy túlzott stressz-terhelés miatt is létrejöhet, illetve súlyosbodhat, tanuljuk meg tehát vagy kezelni, vagy elkerülni az ilyen helyzeteket egészségünk érdekében!

dr. Hidvégi Edit
egyetemi adjunktus, gasztroenterológus
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!