Keresés
Close this search box.

Deutériummegvonás a daganatgyógyászatban

//

Súlyos népegészségügyi probléma Magyarországon a rosszindulatú daganatos megbetegedések egyre gyakoribb előfordulása, magas halálozási aránya. A daganatok kialakulásának körülbelül 35%-áért tehető felelőssé a táplálkozás. Erről, illetve a deutériummegvonásról kérdeztük Balog Krisztina dietetikust.

Táplálkozás szempontjából melyek a legfontosabb ajánlások?

Daganatkeletkezés szempontjából a túlzott energiabevitel, magas zsírfogyasztás, az alacsony rostfogyasztás, nagy arányú állati fehérjefogyasztás, alkoholfogyasztás, túlhevített zsiradékok folyamatos használata mind növelik a daganatok kialakulásának kockázatát.

Ezek alapján az étrend gerincét a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék alkossák. A fehérjeszükséglet fedezésére alacsony zsírtartalmú tejtermékek, illetve fehér húsok (csirke, pulyka, hal) javasoltak. Fontos szempont a hozzáadott cukrok illetve zsiradék mennyiségének csökkentése. Érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre is, mely naponta minimum 1,5-2 liter legyen.

Hogyan hat a deutérium megvonása a daganatos sejtekre?

Az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy a deutérium fontos szerepet tölt be a sejtek anyagcseréjében. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy az élő szervezetek érzékelik a deutérium hiányát, ami jelentős változásokat idéz elő, emiatt számos biokémiai folyamat másként zajlik le bennük.

Milyen daganatoknál sikerült tapasztalatokat gyűjteniük?

A Magyarországon előforduló leggyakoribb tumortípusoknál (tüdő-, emlő-, vastag-, végbél- és prosztatarák) a deutériummegvonásra épülő eljárás kiegészítő alkalmazásával közel két-háromszoroztuk a hagyományos kezeléssel elérhető eredményeket. A deutériummegvonás szelektív daganatellenes hatása arra vezethető vissza, hogy a szervezetben a deutérium koncentrációjának csökkenésére az egészséges sejtek adekvát módon tudnak reagálni, míg a hibás genetikai állománnyal, módosult anyagcserével rendelkező daganatsejtek nem képesek erre, vagy az alkalmazkodási folyamat esetükben hosszabb időt vesz igénybe, ezért a legtöbb tumortípus érzékeny a deutériummegvonásra.

A hagyományos onkológiai kezelésekkel párhuzamosan alkalmazható?

A deutériummegvonás kiegészítő alkalmazása a sugár- és kemoterápiás kezelés mellett erősítheti azok hatékonyságát, és jelentősen hozzájárulhat a távoli áttételek megelőzéséhez. A deutériummegvonásra épülő terápiás rendszer alkalmazása nem jár káros mellékhatásokkal, a készítmény a terápiás eredményt az életminőség megtartása, javítása mellett éri el.

Hogyan illeszthető be ez a mindennapi táplálkozásba?

Azok, akik élnek a deutériummegvonás lehetőségével, a napi folyadékmennyiségüket ilyen típusú vízzel fedezik. Fontos szempont a kizárólagosság, azaz, hogy emellett ne vagy csak nagyon korlátozott mennyiségben fogyasszon a beteg más, normál deutériumtartalmú folyadékot. A cél, hogy a szervezetben folyamatos legyen a deutériumszint csökkenése, mely maga után vonhatja a rákos sejtek pusztulását.

Egészséges emberek is fogyaszthatják a készítményt?

A táplálkozás és az életmód megváltoztatásával nagy mértékben hozzájárulhatunk a daganatos betegségek megelőzéséhez, így akár ebben az esetben is alkalmazható a deutériummegvonás.

A következő tényezők jelenlétében érdemes évente egyszer megelőző kúrát tartani: magasabb életkor, daganatos betegségek családi halmozódása, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, stresszes életmód, elhízás. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!