Keresés
Close this search box.

A csontritkulás gyógyszere a sport

//

Azok a nők, akiket csontritkulással diagnosztizálnak, hajlamosak azt gondolni, hogy ettől kezdve minden mozgásfajtától óvakodniuk kell, mert így előzhetik meg legkönnyebben a csonttöréseket. A valóság azonban éppen az ellenkezője!

A csontritkulás gyógyszere a sport

Az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében (minőségében) is átalakulás megy végbe: a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik. Világszerte közel 200 millió nőt fenyeget a csontritkulás következtében előforduló csonttörés veszélye, amely leginkább a gerincet és a csípőt érinti.

A csontritkulás mértéke függ a kortól és a genetikától, de a rizikótényezők között számos olyan is akad, amely egészségtudatos magatartással elkerülhető. Bizonyítható, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és természetesen a mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Utóbbira bizonyíték, hogy a fekvő betegeknél már néhány nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek.

A csontritkulásról nem egyértelmű kép él az emberekben. Ez ugyanis az idősödés elkerülhetetlen velejárója, ám a mozgás hatékonyan képes lassítani. Az egyetlen titok abban rejlik, hogy az aktivitást rendszeresen kell végezni, ugyanis ha felhagyunk vele, tovább folytatódik a csontok sűrűségének csökkenése.

A kutatók 43 olyan tanulmányt vetettek össze, amelyek 4320 posztmenopauzális nőnél figyelték meg a fizikai aktivitás hatásait. A legfőbb tanulságnak az bizonyult, hogy a mozgás a lehet a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja a csontritkulás megakadályozásának.

Az elképzelésekkel szemben, az úszás sajnos nem abszolút ingere a csontképzésnek, ebben csak a direkt tengelyirányú, tehát álló helyzetben végzett mozgásoknak van szerepe. (Az űrhajósoknál is ezért fordulhat elő, hogy a súlytalanságban lebegve leépül csontozatuk.) Nem szükséges túlzottan dinamikus mozgást végezni, mert ott nagyobb a törés kockázata és a csont sem épül tőle jobban. Az úszás viszont kitűnő bevezető sport lehet azoknál, akik régen nem mozognak, pár hónap után már jobban terhelhetővé válnak izmaik egyéb sporttevékenységben is.

A fizikai aktivitás tehát a megelőzés és a folyamat fékezésének egyaránt a kulcsa lehet. Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes csontsűrűség mérést végeztetni, de a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. Az ortopéd orvos segíthet a megfelelő mozgásforma és egyéb kiegészítő kezelések kiválasztásában is.

dr. Dobos Márta
ortopéd szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!