Keresés
Close this search box.

Az új magnézium 100%-kal növeli a hosszú távú memóriát

//

A természetben a magnézium elsősorban a földkéreg kőzeteiben fordul elő, de a tengervízben is megtalálható. A növények zöld színüket a klorofillnek köszönhetik, amely egy komplex gyűrűs struktúra, központi atomja a magnézium.

Az új magnézium 100%-kal növeli a hosszú távú memóriát

Kis mennyisége ellenére rengeteget hallani a magnéziumról, aminek oka, hogy hihetetlenül sokoldalú, minden komolyabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen. Részt vesz egyrészt az energiatermelésben több mint 300 enzim ko-faktoraként, a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, az idegrendszer és az izmok működésében, a fogak és a csontok felépítésében; másrészt viszont stressz, vagy intenzív fizikai munka hatására igen gyorsan ürül, így megfelelő pótlás nélkül elég hamar hiányállapot léphet fel.

Részint ennek, részint pedig annak a ténynek köszönhetően, hogy az emberek táplálékának ma már nagy részét képező feldolgozott élelmiszerek igen kevés magnéziumot tartalmaznak, sokan szenvednek magnéziumhiányban. A hiányállapot számos tünettel jár, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Rövidtávon szívritmuszavart, fáradtságot, izomgörcsöket, a kognitív és a koordinációs képességek zavarát, gyengeséget, hányingert, hányást, hasmenést, idegességet, remegést, alacsony kálium- és kalciumszintet, magas vérnyomást, valamint agyi- és koszorúérgörcsöt okozhat. Hosszú távú hiánya növeli a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A cukorbetegek, alkoholisták, fogyókúrázók, komoly stresszel, illetve nehéz fizikai tevékenységgel járó munkát végzők, sportolók különösen ki vannak téve a magnéziumhiány veszélyének.

Túl nagy mennyiségű (napi 1000 mg-nál több) magnézium bevitele azonban, hosszabb távon nem javasolt. A magnézium A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban. Egy felnőtt férfi napi magnéziumszükséglete körülbelül 400 mg, ugyanez felnőtt nő esetén 320 mg körül mozog, amit a terhesség, illetve a szoptatás valamelyest megemelhet. Napi 500-1000 mg magnézium fogyasztása javasolt asztma és magas vérnyomás, valamit szívritmuszavarok enyhítésére, megelőzésére is.

Természetes forrásai a búzakorpa, a búzacsíra, a mandula és a kesudió. Általában elmondható, hogy az olajos magvak bővelkednek magnéziumban, ezen kívül a különböző gabonák, a hüvelyesek, illetve a sötétzöld levélzöldségek, valamint a keresztesvirágúak tartalmaznak jelentősebb mennyiségű magnéziumot.

A szervezetben a magnézium 60%-át a csontok, 30%-át az izmok raktározzák. Ez teszi lehetővé, hogy a plazma magnézium-koncentráció viszonylag konstans maradjon.

Ezenkívül a magnézium 95%-a a vesében visszaszívódik, így a napi magnézium-veszteség a vizeleten és az izzadságon keresztül kb. 100 mg.

A magnézium vérplazmaszint cirkadián (kb. 24 órás) ritmus szerint változik. Ez azt jelenti, hogy a plazmatükör reggel és déltájban a legalacsonyabb, délelőtt és este a legmagasabb, mindezt a táplálékfelvétel is befolyásolja.

Wilmzig et al. 1996. évi tanulmányából kiderül, hogy 300 mg magnézium tiszta magnézium citrát formájában való bevétele 24 óra múlva a plazma magnézium koncentráció szignifikáns emelkedéséhez vezetett.

Újabb kísérletek, melyek arra irányultak, hogy a központi idegrendszer számára nélkülözhetetlen magnézium, mely formájában képes leginkább eljutni az agyba, azt igazolták, hogy a hagyományos magnéziumformák csak kis mértékben alkalmasak erre. A legújabb eredmények a magnézium-L-treonát (MgT) alkalmasságát igazolták ezen a területen. (Lásd a grafikont.)

Guosong Liu és munkatársai, 2004-ben kimutatták, hogy az Mg2+ javítja az ún. szinaptikus fogékonyságot, azaz a folyamatot, mely által az agy módosítja szinaptikus érintkezéseinek teherbírását. Azt is felfedezték, hogy az Mg2+ a tanulást és emlékezést is javítja.

A magnézium-L-treonát (MgT), az a vegyület, mely által az Mg2+ az agyba jut, kifejezetten e tanulmány céljaira került kifejlesztésre. A kutatók azt tesztelték, hogy az MgT által az agyi Mg2+ növelésével a különböző korú patkányoknál befolyásolható-e a tanulás és az emlékezés. (Lásd az alábbi grafikont.)

Megállapították, hogy az agyi Mg2+ emelése a térbeli és asszociációs memória jelentős javulásához vezetett, mind az idősebb (100%-os javulás), mind a fiatal patkányok (122%-os javulás) körében – ahogyan azt teljesítményük a T-labirintus és a Morris-féle úsztatási teszt szerint bizonyítja.

A további tanulmányok kimutatták, hogy az MgT megnöveli az NMDA receptorok és a preszinaptikus boutonok számát. Az agyban végbemenő szerkezeti változások javítják a szinaptikus fogékonyságot, ami viszont fejleszti a tanulást és emlékezést.

Más tanulmányok az Alzheimer-kórral kapcsolatban igazolták magnézium-L-treonát lehetséges jótékony hatását. A kor előrehaladtával, az emlékezési funkciók gyengülnek, az Alzheimer-kór során pedig rohamosan romlanak.

A megnövelt agyi magnéziumszint – a nemrég kifejlesztett magnézium-L-treonát felhasználásával – a transzgénikus egerekben megelőzi a kognitív hiányokat és a kóros elváltozásokat, együtt kifejezésre juttatva az örökletes Alzheimer-kórhoz kapcsolódó APP és PS1 variánsokat, ami utánozza az emberi Alzheimer-kór (Alzheimer-kóros egerekben) patologikus és viselkedési elváltozásait.

Az ép egerekben, az agyi Mg-tartalmat az összes tesztelt szövet között a legalacsonyabbnak találtuk; a hosszú távú MgT kezelés jelentősen megemelte az agyi Mg-szintet, és kifejezetten javultak a kognitív funkciók.

Az Alzheimer-kóros egereknél, a tanulási és emlékezési képességek 7 hónap után súlyosan károsulnak, és 15 hónap után teljesen leromlanak. Meglepő módon, a MgT kezelés hatásos volt az ilyen súlyos tanulás- és emlékezés-romlás megakadályozásában az Alzheimer-kór előrehaladásának teljes folyamata alatt. A megnövelt agyi Mg gátolhatja az Alzheimer-kór által előidézett szinaptikus (működési) zavart. Mivel az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek magnéziumhiányuk van, az agyi Mg megnövelése új stratégiát jelenthet az Alzheimer-kór megelőzésében és enyhítésében.

A magnézium-L-treonát előnyös hatásai a kísérletek során abban is megmutatkoztak, hogy nagy mennyiségben képes eljutni az agy területére (ellentétben a hagyományos magnéziumformákkal). Ennek eredményeként, javíthatja a kognitív képességeket, nagymértékben növelheti a rövid- és hosszú távú memóriát, ami rendkívül fontos a mindennapi agyműködésben és a kiegyensúlyozott idegrendszer fenntartásában.

Ezen kívül magnézium-L-treonát alkalmazásával, akár az időskori szellemi leépülést, illetve az Alzheimer-kórt is képesek lehetünk mérsékelni, vagy megakadályozni.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!