Náthás vagy?

//

A kellemes, napsütéses „vénasszonyok” nyara után, amint hűvösebbre és csapadékosabbra fordul az idő, egyre gyakoribbá válnak a hurutos, náthás megbetegedések. A nátha annyira hétköznapi jelenség, hogy nem is törődünk vele, pedig ha elhanyagoljuk, komoly szövődmények forrásává válhat.

Az őszi-téli időszakban főként a közösségekben gyakori a náthás, hurutos megbetegedés. Zárt térben a köhögő, náthás ember sok társát megfertőzheti. Heveny hurutos tünetek esetén célszerű néhány napig otthon maradni. Amennyiben a panaszok 3 nap alatt nem enyhülnek, sőt lázzal, fülfájdalommal, erős torokfájással, nyelési vagy légzési nehezítettséggel társulnak, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Különösen ügyeljünk arra, hogy láz esetén megfelelő mennyiségű, a szokásosnál is több folyadékot fogyasszunk. Részesítsük előnybe a hársfa, bodza, csipkebogyó teát, a frissen facsart narancs és grapefruit levet, mert így a folyadékbevitel mellett a fokozott C-vitamin szükségletet is fedezzük, érdemes emellett plusz C-vitamin tablettákról is gondoskodni.

Sok szövődményt előzhetünk meg azzal, ha nátha, orrdugulás esetén megfelelő orrcsepp használatával, és rendszeres orrfújással biztosítjuk az orr átjárhatóságát.

Ha környezetünkben egyre többen tüsszögnek, gondoljunk a megelőzésre, erősítsük immunrendszerünket vitaminokban gazdag ételekkel, az idénynek megfelelő gyümölcsökkel, hazai zöldségekkel, s ne feledkezzünk el a savanyú káposztáról sem!

Az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözve, töltsük minél több időt a szabadban, jó levegőjű környezetben sportolással, kirándulással, ne tántorítson el bennünket a hideg idő sem!

Gyakori nátha, hurutos betegségek, ismétlődő légzőszervi fertőzések esetén a megelőzés és a terápia hasznos eszköze lehet a sókabin kezelés is.

dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!