Keresés
Close this search box.

A daganatos betegségek szupportív terápiája

//

Dr. Hoffmann Artúr főorvos válaszol néhány gyakori kérdésre.

A daganatos betegségek szupportív terápiája

Mit jelent a szupportív terápia?
A daganatos megbetegedések gyógyításának lényege, hogy a rosszindulatú, gyorsan osztódó sejteket el kell pusztítani, amihez nagy segítséget nyújt az onkológiai kezelések támogatása, vagyis a kiegészítő, szupportív terápia. Legfontosabb célja, hogy a daganatos beteg kezelése, betegségének követése során panaszai a minimálisra csökkenjenek és életminősége a lehető legjobb legyen. Az orvosok, a nővérek és a betegeket gyógyító team széleskörű, a betegség különböző fázisait végigkísérő tevékenységébe beletartozik tehát a betegek lelki és szociális támogatása, rehabilitációja is.

Miért fontos a mellékhatások elleni küzdelem?
A klasszikus onkológiai kezelések jól ismert mellékhatásokkal járnak: hányinger, hányás, testsúlycsökkenés, a csontvelő károsodása, a fehérvérsejt-, vörösvérsejt- és vérlemezkeszám csökkenése, illetve az ennek következtében kialakuló fertőzések, vérzések és vérszegénység. Ezek enyhítése és megelőzése hozzájárul a beteg jobb közérzetéhez, és mihamarabbi felépüléséhez.

Miben tud segíteni az Avemar, ez a speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer?
A daganatos betegek kezelésének hatékonyságát a tünet- és daganatmentes túlélési idő jelzi. A szupportív terápia legfőbb célja a jó életminőségben élt élettartam növelése. Kutatásaink alapján, az Avemart szedő betegek jobban viselték az orvosi beavatkozásokat, és életminőségük nem romlott a kezelések során.

Mely hatásai miatt ajánlja a készítményt a betegeknek?
Tapasztalataim szerint az Avemar növeli a várható élettartamot, lassítja a betegség rosszabbodását, javítja a fizikai állapotot, fokozza a fizikai teljesítőképességet, kedvezően befolyásolja a lelki állapotot, javítja a beteg életminőségét, csökkentheti a kemoterápia mellékhatásait, lerövidítheti a műtét utáni gyógyulási időt.

Milyen daganattípusokban és mely stádiumokban javasolt az alkalmazása?
Az Avemart először vastag- és végbéldaganatos betegekben vizsgáltuk. Azt tapasztaltuk, hogy akik műtét után, kemoterápia és sugárkezelés mellett kapták az Avemart, kevesebb áttétük volt, kevesebb kiújulással, jobb közérzettel, összességében jobb életminőséggel éltek tovább. Később a fej-nyaki, tüdő- és bőrdaganatokban szenvedő betegekben is nagyon jó eredményeket tapasztaltunk. Eddigi kutatásaink alapján tehát az Avemart – sokrétű hatásának köszönhetően – minden rosszindulatú daganatos betegségben érdemes alkalmazni.

Mikor és mennyi ideig javasolt szedni az Avemart?
Kívánatos, hogy a beteg lehetőleg már a diagnózis felállításától kezdve szedje az Avemart, és a kemoterápia és besugárzás alatt és után is folytassa. A készítmény szedése mindaddig ajánlott, ameddig a beteg panasz- és daganatmentes nem lesz. Amennyiben öt év után a kezelőorvos gyógyultnak nyilvánítja, abbahagyhatja az Avemar szedését. Javasoljuk azonban, hogy a gyógyult beteg térjen át új készítményünkre, az Avevit filmtablettára, amely E-vitamint, szelént, valamint csökkentett adagban Avemart is tartalmaz.

Milyen tanácsokkal tud segíteni az Önhöz forduló betegnek?
Az Avemart gyártó Biropharma Kft. munkatársai az onkológusokkal karöltve azt a nézetet képviselik, hogy ha időben fordulnak a betegek orvoshoz és együttműködőek a kezelés során, a rák sok esetben gyógyítható. Régi tapasztalat, hogy a diagnózis megállapítása és a kezeléssel kapcsolatos eljárások nagyon megviselik a betegeket. Sokakat érint a beteg kooperációját is akadályozó depresszió, amelyhez megfelelő szakember bevonása is szükséges lehet. Emellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő táplálkozásról sem. Az érintettek számára információs központunkban segítséget nyújtunk orvosi és dietetikai kérdésekben is. (x)

Dr. Hoffmann Artúr
onkológus főorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!