Keresés
Close this search box.

Miért éppen a gyógygombák?

//

Tudta, hogy a gombák nem is állatok, nem is növények? Földünkön mintegy 1,5 millió fajta él belőlük, de ezeknek csak a töredékét hasznosítjuk élelmezési és gyógyászati célokra.

A Föld élővilágát három országba soroljuk: állatok, növények és gombák országa. A gombák nem növények, annak ellenére, hogy nem képesek helyváltoztatásra, mint az állatok. Zöld színtesttel nem rendelkeznek így nem fotoszintetizálnak, tehát nem tudnak szervetlen anyagokból szerves anyagokat előállítani. A rendszertanban régebben a növények világába tartoztak, ma már azonban külön csoportba sorolják őket, mivel sejtjeik felépítése, testszerveződésük, és anyagcseréjük nagymértékben eltér a növényekétől.

Az emberiség becslések szerint 30 000 éve fogyasztja a gombákat. Az ősi rituálékon a világ számos pontján alkalmazták hallucinogén drogként, különböző transzállapotok elérése érdekében. Emellett méregként, élelmiszerként és gyógyszerként is használták és használják mind a mai napig. A közhiedelemmel szemben, a gombáknak csak kisebb része mérgező. Ősi gyógymódok százai szólnak a gombákkal való gyógykezelésekről, de ezek az eljárások – a természetgyógyászat számos más ágához hasonlóan – a múlt homályába merültek. Napjainkban egyre többen fordítják figyelmüket a fito- és mikoterápia irányába, ami örvendetes mind az egészségmegőrzés, mind a terápiás kezelés szempontjából.

A Magyar Mikológiai Társaság a gyógyhatású gombákat négy csoportra osztja:

A gombák fogyasztása azonban, elsődlegesen nem antibakteriális célból ajánlott. A magasabb rendű kalapos nagygombákként ismert bazídiumos gombák közül rengeteg alkalmas közvetlen emberi fogyasztásra, közülük a legtöbb pozitív élettani hatással bír. Sokan nem is sejtik, hogy miközben sajátságos ízvilágú gombaételüket fogyasztják, ezzel az immunrendszerüket is erősítik, az érrendszerüket tisztítják, a glükózháztartásukat szabályozzák, és még sorolhatnánk a pozitív élettani hatásokat.

Összességében elmondható, hogy ha a vasárnapi ebédhez burgonya helyett gomba kerül a tányérra, akkor nemcsak ízletesebb és színesebb kulináris élvezetekben lesz részünk, de nyugodtabban dőlhetünk hátra, mert amellett, hogy jóllaktunk, tettünk is valamit az egészségünk megóvása érdekében. (x)

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!