Keresés
Close this search box.

Sapka, sál és gyógynövények a téli hidegben

//

Az, hogy sálat és sapkát viselünk, ha hideg van, már a kisgyerekeknek is egyértelmű. A betegségeket inkább megelőzzük, mint hogy a kellemetlen tüneteket próbáljuk hárítani. Egyre többen – a megelőzés terén is – inkább a természetes segítséget keressük. Mit használhatunk a téli időszakban?

Bíborkasvirág (echinacea): Az egyik legjobbnak ítélt gyógynövény, mely felveszi a harcot a megfázás és az influenza ellen, de akár a kialakult tünetek gyors leküzdésében is segíthet. Találkozhatunk vele kivonat, tea vagy akár gyógycukorka formájában is.

Fokhagyma: Elsősorban nem gyógynövényként, hanem a magyar konyha egyik kedvelt fűszernövényeként ismerjük, mégis jó tudni, hogy kiváló baktérium- és vírusölő tulajdonságára a téli időszakban is bátran számíthatunk. A fokhagyma pajzsként óvja szervezetünket egész éven át.

Tüdőfű: Beszédes nevű gyógynövényünk a felső légúti problémák kiváló enyhítője lehet. Segíthet a megfázások során letapadó torokváladékok felszakításában. Megelőző jelleggel is ajánlott mindazoknak, akiknek érzékeny, hamar begyullad a torka, és köhögésre hajlamosak.

Csipkebogyó: A vadrózsa termése akkor az igazi, amikor már megcsípte a dér. Gyönyörű piros, vörösesbarna színe egészséget sugároz, C-vitaminban rendkívül gazdag. Kiváló alapanyaga egy finom teának, de gyakran találkozhatunk vele lekvár vagy szörp formájában is. Feldolgozás során savanykás bogyóját mézzel édesíthetjük, mely ugyancsak értékes, régóta ismert, természetes, antibakteriális segítőnk.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!