Keresés
Close this search box.

Szedjünk-e antibiotikumot?

//

A stockholmi székhelyű ECDC (European Centre for Desease Prevention and Control) legfrissebb jelentése szerint, az antibiotikum rezisztencia ma már jelentős európai és globális közegészségügyi probléma. Ennek oka nagyrészt az antibiotikumok helytelen alkalmazása. Az érintett betegek számára sajnos korlátozottak a kezelés lehetőségei.

Az EU tagállamok egyharmadában az elmúlt négy évben jelentősen növekedett a több antibiotikummal szemben, kombináltan rezisztens kórokozók száma (pl. Klebsiella pneumoniae és E. coli). Számos tagállamban az összes esetszámot tekintve, 25% körüli, ám egyes országokban 60%-ot is eléri a kombináltan rezisztens Klebsiella pneumoniae által okozott fertőzések aránya.

A multirezisztens baktériumokkal fertőződött betegek számára igencsak korlátozottak a kezelési lehetőségek, csak néhány, a kö-zelmúltban törzskönyvezett anti tibiotikum áll rendelkezésükre a gyógyulás elősegítésére.

Marc Sprenger, az ECDC igazgatója a körültekintő antibiotikum használatra hívja fel a figyelmet, tehát csak akkor szedjünk antibiotikumot, amikor valóban szükség van rá – a megfelelő dózisban, a megfelelő időtartamban. (ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal)

A téli időszakban igen gyakoriak a gyűjtőnéven „megfázásnak” nevezett bakteriális és vírusos fertőzések, köztük az influenza. A tünetek sok esetben hasonlóak, ezért gyakran nehéz eldönteni, hogy a mézes teát, a természetes gyógymódokat és a házilagos kezelést válasszuk, avagy orvoshoz forduljunk.

Kerüljük a koffein tartalmú italokat, ezekkel ugyanis épp ellenkező hatást érnénk el. Ne erőltessük az evést, csökkenő étvágyunk amúgy is jelzi, hogy kevesebb, könnyű ételre van csak szüksége kórokozókkal küzdő szervezetünknek.

A recept nélküli készítmények segíthetnek a köhögés, fejfájás és magas láz leküzdésében. Főként gyermekek esetében kerüljük a paracetamol tartalmú szerek túladagolását! A láz csillapítása nem minden esetben indokolt, hiszen segítségünkre lehet a vírusok és baktériumok elpusztításában. Kisgyermekek, idősek, vagy szív- és tüdőbetegségben szenvedők esetében azonban, gondoskodjunk a testhőmérséklet normális szinten tartásáról.

Ha mégis megbetegedtünk, a továbbfertőzés elkerülésére, maradjunk otthon, köhögésnél, tüsszögésnél használjunk zsebkendőt, mossunk rendszeresen kezet, kerüljük a zárt, zsúfolt helyeket! Szánjunk időt a közösen használt eszközök – billentyűzet, telefon – rendszeres fertőtlenítésére, hiszen ezeken is megtelepedhetnek a baktériumok és vírusok.

Antibiotikumokat tehát, hangsúlyozottan csak az orvos kifejezett utasítására, és csak baktériumok okozta betegségek gyógyítására használjunk. Mivel a „megfázást” és az influenzát vírus okozza, ilyen esetekben az antibiotikumok használata eredménytelen és szükségtelen – nem is beszélve a bélflórát hátrányosan érintő mellékhatásaikról.

Az egyik leggyakoribb tévhit a megfázással kapcsolatban, hogy ha hidegben alulöltözünk, elkaphatjuk a betegséget. Ennek azonban egyetlen lehetséges módja, ha a vírus bejut a szervezetünkbe. Az átfázás és azt követően a betegség felbukkanása, tehát csakis véletlen egybeesés. Valószínűbb, hogy a két esemény egymás után következett be.

A kezeletlen, vagy elhúzódó megfázások kellemetlen szövődményei lehetnek az orrmelléküreg-gyulladás – mely orrdugulással, orrfolyással és arcfájdalommal, nyomásérzettel, fejfájással jár –, valamint a fülgyulladás, melynek tünetei: a helyi fájdalom, láz, a fülek területén telítettség érzet. Szánjunk tehát megfelelő időt és figyelmet a gyógyulásra is!

tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!