Keresés
Close this search box.

Ha „támad” a herpesz

//

Becslések szerint a felnőtt lakosság 30-40%-a hordozza a herpesz vírust, kinél több, kinél kevesebb panaszt okozva. Mitől függ kiújulása? Hogyan előzhetjük meg? Milyen kezelési módok közül választhatunk?

A herpeszvírusok családjába több mint 70 kórokozó tartozik, közülük a Herpes simplex (HSV) okoz emberben leggyakrabban fertőzést – a HVS-1-et legtöbbször az ajakherpeszből izolálják, míg a ritkább genitális fertőzéseket főként a HVS-2 okozza. Az első fertőzést követően a vírus az idegsejtekben lappang, s egyénenként eltérő gyakorisággal aktiválódik.

A kellemetlen tüneteket az immunrendszer gyengülése, láz, stressz, testi-lelki traumák, gyomorrontás, meghűlés, nyári leégés, esetenként a menstruáció, illetve különböző hormonális változások válthatják ki. Nem árt tudni, hogy a herpesz a kiújulásától kezdve a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!

A patikákban és bioboltokban ma már számos herpesz elleni, vírusölő készítmény közül válogathatunk, e mellett az immunrendszer erősítése kulcsfontosságú a tünetek megelőzése, illetve enyhítése, a gyógyulás gyorsítása érdekében. Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulási idejének lerövidítésére elegendőnek bizonyult. Ugyanígy jótékony hatásúak a bioflavonoidok napi 1000 mg mennyiségben. Klinikai tanulmányok szerint az orálisan szedett cinkkel (napi 50 mg) bizonyítottan csökkenthető a herpesz gyakorisága, illetve a jelentkező tünetek mértéke és lefolyásának hossza.

Étrendi javaslatként, az érintettek kerüljék az argininban gazdag ételeket (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék), és fogyasszanak minél több lizin tartalmú ételt (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi).

Az egyik legelterjedtebb helyileg alkalmazható készítmény a citromfű koncentrált (70:1) kivonata akár megelőzésként, akár kezelésként. A tünetek kezdeti szakaszában – gyorssegélyként – próbálkozhatunk jegeléssel is: 4 óránként 3×10 percig, 5 perces szünetekkel.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!