Keresés
Close this search box.

Ösztrogén dominancia miatt meddőség?

//

Ha van szerelem és szexualitás, látszólag megfelelő a partnerek egészsége és intim higiéniája, hol keressük a késlekedő gyermekáldás okát?

Ösztrogén dominancia miatt meddőség?

Az elmúlt évtizedekben – köszönhetően a korszerű védőoltásoknak és gyógyszereknek – bizonyos betegségek szinte eltűntek, míg mások, főként életmódunkból fakadóan, egyre gyakrabban jelentkeznek. A szív- és érrendszeri elváltozások, allergiák mellett egyre több embert érintenek az igen szerteágazó tüneteket produkáló hormonális betegségek.

A női testben termelődő sok-sok hormon közül első számú az ösztrogén, és a másodlagos – ellensúlyozó – nemi hormon, a progeszteron. A panaszokat a két hormon arányának felbomlása, az ösztrogén túlsúlya váltja ki. Az ösztrogén dominancia változatos tünetei a következők: terméketlenség, meddőség, vetélés, tüszőrepedés nélküli ciklusok, szabálytalan ciklusok, premenstruációs szindróma, alacsony libidó, hüvelyszárazság, endometriosis, erős menstruációs vérzés, pecsételő vérzés, PCOS (policisztás petefészek), korai menopauza, depresszió, hangulatváltozások, ingerlékenység, kimerültség, alvás- és memóriazavar, migrén, krónikus fejfájás, pajzsmirigybetegség, lassú anyagcsere, megnövekedett hasi zsírszövet, elhízás, magas vérnyomás, vízvisszatartás, ödémák, puffadás, csontritkulás, autoimmun betegségek, allergiára való hajlam, magnéziumhiány, száraz bőr, száraz szem, szájszárazság és hajhullás.

A hormonok egészségünk láthatatlan őrzői, melyek jeleket, információkat továbbítanak az egész testben. Termelődésüket számtalan tényező – nem, életkor, napszak stb. – befolyásolja, de érzékenyek érzelmi ingadozásainkra és egyéb külső hatásokra is. Ha túl kicsi vagy éppen nagy mennyiségben termelődnek, az nem csak bizonyos szervünknél okoz zavart, hanem kihat erőnlétünkre, közérzetünkre, szexuális működésünkre, stressztűrő- és nemzőképességünkre, energia-szabályozásunkra, testsúlyunkra, bőrünk, hajunk állapotára. A hormonrendszer tehát rendkívül érzékeny, precízen működő szerkezet, de napjainkban sajnos egyre több kedvezőtlen hatás éri. A XX. századra jellemző vegyi- és gyógyszeripari fejlődés következtében, mindennapos használatba kerültek hormonműködésünket jelentősen befolyásoló háztartási vegyszerek, növényvédő szerek, magas szintetikus ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tabletták, illetve parabent tartalmazó kozmetikumok, melyekről utólag derült ki a női ösztrogénhez való hasonlóságuk. Ez az anyag ma is sok arckrém, testápoló, hidratáló, tusfürdő állandó összetevője.

A gyógyításban kulcsfontosságú a hormonális egyensúly helyreállítása, mely általában természetes progeszteron készítményekkel indokolt. A növényi progeszteron bőrön át sokkal jobban felszívódik, mint az emésztőrendszeren keresztül. A jam gyökér és a barátcserje olyan gyógynövények, amelyekből egy egyszerű eljárással állítják elő a növényi progeszteront. Ezek hiányában vannak szintetikus progeszteron készítmények is, amelyek szintén hatásosak lehetnek.

A megelőzésben szintén a mesterséges, szintetikus összetevőket nem tartalmazó termékek használata és fogyasztása lenne a cél: a háztartásban műanyag dobozok és palackok helyett üvegedények használata, a teflonbevonatú edények mellőzése. A friss zöldségeket, primőröket csak alapos tisztítás után fogyasszuk!

Az ideális testsúly elérése és megtartása is fontos, ne csak étkezésnél, de fogyókúra esetében is tartsuk be a mértékletesség elvét, mert a méreganyagok a zsírban raktározódnak, így kiürítésük csak lassú, fokozatos fogyással javasolt.

Prof. Balázs Csaba
immunológus, endokrinológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!