Keresés
Close this search box.

Pikkelysömör: kérdések és válaszok

//

Mennyire gyakori? Férfiakat, vagy nőket érint inkább? Örökölhető-e? Mi köze a cukorbetegséghez és az ízületi gyulladáshoz? Mi ront és mi javít az állapoton?

Pikkelysömör:
kérdések és válaszok

Gyakoribb, mint gondoljuk, a világ lakosságának 2-3%-át érinti. Nemek tekintetében nincs különbség, férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat.

Öröklés útján terjed – egy szülő esetén 10, mindkét szülő betegsége esetén 50% esélye van, hogy a gyermeknél is megjelenik.

Hajlamosíthat más betegségekre. Amerikai kutatók szerint, a rizikó egyenes arányban nő a tünetek súlyosságával. A betegek körében gyakrabban jelentkezik 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, melyek hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, ezen kívül gyakran ízületi gyulladás is kialakul. A szövődmények csökkentése érdekében fontos betartani az egészséges életmód elveit.

Segít a sport! – A Harvard Medical School orvosai kimutatták, hogy a heti legalább 105 perces futás 25%-kal csökkentette a tünetek előfordulását. Ennek oka, hogy a sport képes a szervezetben lévő gyulladások, így a psoriasis tüneteinek mérséklésére is.

Javítja az állapotot a meditáció – A University of Massachusetts kutatóinak megfigyelése szerint, a pikkelysömör tünetei 4-szer gyorsabban javultak a rendszeresen meditálók körében. A stressz egyébként is fontos tényező, sokszor önmagában is képes előidézni, vagy súlyosbítani a betegséget. Javíthatjuk az állapotot a stressz tudatos csökkentésével, illetve valamilyen relaxációs technika rendszeres gyakorlásával.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!