Keresés
Close this search box.

Szempontok a fogyókúrához

//

Mit csináljunk és mit ne? A fogyókúra célja nem lehet pusztán a szépség, legalább olyan fontos az egészség megőrzése, vagy helyreállítása!

Szempontok a fogyókúrához

Az ember életének három nagy fejlődési szakasza van. Az első a magzati kortól 20-25 éves korig tartó felépítő (anabolikus) szakasz. Ezt követi az átalakító (metabolikus) szakasz mintegy 60 éves korig, majd a leépülési (katabolikus) időszak következik. Mindegyiknek megvannak a természet adta sejt-szöveti arányai. Fiatal korban magasabb a víztartalom, az izmok, a csontok, a bőr alatti kötőszövet aránya. A szöveti összetétel nemcsak az életkor előrehaladásával, hanem a nemtől, a fizikai aktivitás mértékétől, azaz a rendszeres sportolástól, fizikai munkától, vagy az inaktív életmódtól, valamint az alapvetően meghatározó alkati- és anyagcsere-típustól is függ.

Ez utóbbi szerint 3 típust különböztetünk meg, melyeket már az évezredes védikus bölcselet is tanított.

Mindhárom anyagcsere típusnál érvényesül – az életkor függvényében – a fentebb említett felépítő, átalakító, illetve lebontó szakasz.

Mielőtt bármilyen módszert kipróbálnánk, diétába, koplalásba, fogyókúrába kezdenénk, mérlegeljük: mely életszakaszban tartunk éppen, saját anyagcsere-típusunk alapján milyen eredményre számíthatunk, testünk várhatóan hogyan fog reagálni a változtatásokra. Abban biztosak lehetünk, hogy azonos módszer, különböző egyéneknél eltérő eredményt hoz.

Általánosságban elmondható: drasztikus fogyókúrát a felépítő szakaszban, illetve respiratórius alkatúaknak élettanilag nem indokolt végezni. Ez esetekben a szénhidrátbevitel és testmozgás helyes arányait kell megtalálni, hogy olyanná fejlődjünk, amilyen a genetikai adottságunk. Ha ettől egy divathóbort miatt eltérünk, ami főleg a serdülő lányokra jellemző (pl. anorexia), annak végletes következményei lehetnek.

A metabolikus életszakaszban, illetve muszkuláris alkatnál a felelőtlen fogyókúrák elsősorban a szervezet folyadékháztartásában okoznak gondot, dehidrálódhat a szervezet súlyos élettani következményekkel. Itt is a szénhidrátbevitel és a mozgás helyes aránya ajánlott. Mindkét fenti életszakaszban nagyon fontos a nagy biológiai értékű, jól emészthető állati fehérjék fogyasztása.

A lebontó szakaszban, illetve a piknikus anyagcsere típusnál mérsékelt mozgás, visszafogott szénhidrátfogyasztás és jó minőségű, de mértékletes fehérjefogyasztás ajánlott.

Végül, változatlanul érvényes a népi bölcselet: „reggel, mint a király…” – hiba ugyanis a reggeli elhagyása, délig gyümölcsök fogyasztása, hideg italok, levek ivása, a zsiradékok megvonása, a mozgásszegény, ülő életmód, a fogyókúrára való mentális ráhangolódás hiánya, a késői lefekvés, az alvás helyett folytatott stresszes, éjszaka is megfeszített munka – a kialvatlan, energiahiányos ember ugyanis nem fogyni, hanem hízni fog!

Béky László
természetgyógyász
www.beky-termeszetgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!