Keresés
Close this search box.

Allergia – mítosz és valóság

//

Hazánkban jelenleg a lakosság több mint 25%-a százaléka küzd különböző szintű allergiával. Az allergiáról, a tünetekről és kezelésről számos hiedelem kering a köztudatban, szeretnénk néhányat eloszlatni e tévhitek közül.

– Felnőttként már nem lehetek allergiás – Az allergia nem korfüggő, bármely életszakaszban jelentkezhet, sőt a legtöbb beteg a kamasz, fiatal felnőtt, 20-30 éves korosztályhoz tartozik.

– Az egészséges életmód véd az allergia ellen – Az allergia kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés: egy allergiás szülő 30, míg két allergiás szülő már 80%-kal növeli az allergia valószínűségét. Számos, tőlünk független környezeti tényező (pl. légszennyezettség) is előidézheti a tüneteket, nem is beszélve a folyamatos stresszről, illetve a „higiéne hipotézisről”, mely szerint a túlzott tisztaság is hozzájárulhat az allergia kialakulásához.

– Az allergia nem súlyos betegség – Amíg valaki „csak” tüsszög és orrfolyástól szenved, könnyen legyinthet az allergiára, ám a hónapokon át tartó tünetek jelentősen rontják az életminőséget. Az éjszakai orrdugulás miatti rossz alvástól napközben fáradtak, ingerültek lehetünk, romlik a koncentráció és a teljesítmény. A pollenallergia gátolhatja a szabadban végzett tevékenységet, munkát, sportot. A panaszok kezelésével megakadályozhatjuk a szövődmények (pl. asztma) kialakulását.

– Pollenallergiára megoldás: a költözés – A környezetváltozás időnként enyhülést, más esetben a tünetek rosszabbodását eredményezi. A pollenek mennyisége az ország egyes területein ugyanis, jelentős eltérést mutat. Sokan azt hiszik, hogy vidéken, a természetben rosszabb a helyzet, pedig a pollenallergia tünetei erőteljesebben jelentkeznek a szennyezett levegőjű nagyvárosokban. A költözés tehát nem segít, hiszen például a parlagfű pollenjei a szél szárnyán akár 100 km távolságra is eljutnak.

– Csak a gyógyszerek segítenek – Az allergia kezelésének leghatékonyabb módja valóban a gyógyszer. Aki azonban más utat választ, csökkentheti tüneteit autogén tréninggel, fényterápiával, immunterápiával és számtalan egyéb gyógyszermentes megoldással is.

Dr. Balogh Katalin
allergológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!