Keresés
Close this search box.

Utazás: trombózisveszély?

//

Valóban létezik összefüggés a hosszabb utazások és a mélyvénás trombózis kialakulása között? Nemrégiben, e témában jelent meg egy új tanulmány, melyet röviden ismertetünk.

Utazás: trombózisveszély?

A mélyvénás trombózis (MVT) elsősorban a láb mélyben futó vénáit érinti, s akkor is kialakulhat, ha „klasszikus” visszerek nem láthatók. Árulkodó tünete az egyoldali fájdalmas, duzzadt láb. Trombózis a karokban és a belső szervek vénáiban is kialakulhat (pl. agy, máj, vese, belek, belső nemi szervek, méhlepény), a tünetek ilyenkor az adott szerv keringészavaraira utalnak, és kórházi kezelést igényelnek. Akinek egyszer már volt trombózisa, annak veszélyeztetettsége jelentősen megnő.

Korábban is előfordult, hogy egyes utasok hosszabb repülőutak alatt, vagy közvetlenül utána hirtelen összeestek és tüdőembóliában haltak meg. A Harvard School of Public Health tudósainak új tanulmánya is bizonyítja, hogy az utazás bizonyos mértékben növeli a MVT kockázatát. 1560 tanulmány eredményeinek összegzéséből a következő eredményekre jutottak:

Főleg azok veszélyeztettek, akik nem is tudnak róla, hogy genetikailag hajlamosak a trombózisra (nincsenek kivizsgálva), nem isznak elég folyadékot az úton, és nem végzik el az utaskísérők által javasolt tornagyakorlatokat. Fentiek főleg a 6000 km-nél hosszabb repülőutakra vonatkoznak, tehát az Európán belüli utaknak nincs ilyen rizikója.

Normális esetben, járás közben az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé.

Hosszabb – főként a 6 órát meghaladó – mozdulatlanság, egy helyben ülés alatt akár órákra is kieshet az izompumpa működése, emiatt a lábak vénáiban, különösen a kitágult visszerekben pang a vér, ami vérrögök kialakulásához, trombózishoz vezethet.

Senkit sem beszélünk le az utazásról, de gyakori lábtornát és bőséges vízivást javaslunk. Trombofíliás előzményekkel, érdemes a háziorvossal heparin injekciót felíratni és indulás előtt 1-3 órával saját magának beadni.

Prof. Dr. Blaskó György
belgyógyász, klinikai farmakológus főorvos
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!