Keresés
Close this search box.

Védd a szemed télen-nyáron!

//

Közismert, hogy az UV-sugárzás veszélyezteti a szem egészségét, ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen a jó minőségű napszemüveg, főként azoknak, akiknek szeme az átlagnál nagyobb veszélynek van kitéve. Kik ők?

– Kisgyermekek – szoktassuk hozzá már a babákat is a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes az erős UV-sugárzás kiszűrésére.

– Szemműtéten átesett pácienseknek kiemelten fontos a szem védelme.

– Szürkehályog – A súlyos látásromlások felét cataracta (szür-kehályog) okozza. Számos vizsgálat igazolta a napfény és a szürkehályog kialakulásának összefüggését, így a szemvédelem megelőzésként, vagy a kezelés részeként is fontos.

– Sárgatest-sorvadás (makula degeneráció) az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság legfőbb okozója. Az UV-sugárzás szerepet játszik a sárgatest sorvadásban és a retina öregedésében.

– Egyes gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók, vízhajtók, néhány antibiotikum és nyugtató) fokozzák a napfény szem- és látáskárosító hatását.

Szemünk világáról van szó, nem érdemes tehát olcsó napszemüveget vennünk a piacon, szupermarketben, vagy utcai árusnál. Meglévő napszemüvegünket is ellenőriztetjük egy optikában, hogy valóban van-e benne UV-szűrő. A lencse színe tetszőleges: a zölddel legjobb a színlátás, a barnával kontrasztosabb, sárgával élesebb a kép, télen, síelésnél a kék jól ellensúlyozza a vakító fehérséget. Tévhit, hogy a sötétebb lencse jobban véd, hiszen jobban kitágul mögötte a pupilla, így több ultraibolya sugár jut a szembe.

Ne csak nyáron gondoljunk a szemvédelemre, mivel a tavaszi napsugárzás is megterhelheti a szemet, még fátyolfelhők esetén is erős lehet az UV-sugárzás, sőt, vízparton ennél is nagyobb a veszély. Az UV-sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás lassan, észrevétlenül alakul ki, a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet. Az állapot romlásának fékezése érdekében, javasolt szokatlan szemészeti tünet esetén szakorvoshoz fordulni, 50 év felett pedig, évente szemészeti szűrésre menni.

Dr. Tóth Eszter
szemész, kontaktológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!