Keresés
Close this search box.

A Leptin Diéta öt szabálya

//

Nos, frissítsük fel az emlékezetünket, mielőtt belevágunk a témába! Az előző lapszámból megtudhattuk, hogy a leptin az energia biztosításáért felelős vezérhormon, amit a fehér zsírsejtek gyártanak. Miért is fontos annyira számunkra a leptin?

A Leptin Diéta öt szabálya

A leptin biztosítja a kommunikációt a zsírsejtek és a hypothalamus (többek közt az étvágyért felelős agyközpont) között. Ha a zsírsejtek telítettek, sok leptint bocsátanak ki magukból, ezzel jeleznek az éhségközpontnak, hogy megteltek a zsírraktárak, le kell állni az evéssel! Klinikai vizsgálatok szerint, a feldolgozott ételekben lévő MSG (monosodium glutamat), vagyis nátrium glutamát, pont ezt a kényes visszajelző rendszert hibásítja meg. Az MSG strukturális szakadásokat okoz a hypothalamus szövetében, ezért az éhség központba nem jut el a leptin által közvetített információ, s nem következik be időben a jóllakottság érzése. Sokkal nagyobb adag ételeket eszünk, mint amire valójában szükségünk lenne, a nassolási kényszerről nem is beszélve! Érdemes gondosan elolvasni az élelmiszerek címkéjén feltüntetett összetevőket, és messziről elkerülni a fent megnevezett vegyületet!

Akinek hosszú ideig, a sok magas glikémiás indexű (GI) szénhidrát fogyasztása miatt fokozott a leptin-kiválasztása, előbb-utóbb leptinrezisztens lesz, ami egyenes út az elhízáshoz. Az elhízás következménye pedig a cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, a metabolikus szindróma, mely ma már világszerte járványként terjed.

A leptin működését muszáj karban tartani, ha nem akarjuk, hogy megszakadjon a kommunikáció a zsírsejtek és agyunk éhség központja között. Az agy ugyanis, csak közvetett úton, a leptin hormon által szerez tudomást a zsírpárnák formájában felhalmozott energiaraktárakról. Ha megszakad a normál kommunikáció, állandó a nassolási kényszer, folyton éhesek vagyunk.

Tévedésbe ne essünk! Rengeteg zöldségben is van szénhidrát, ami nem ártalmas! A gyümölcsökben pedig fruktóz van, ami szintén nagyon hizlal. Fogyókúra idején kizárólag délelőtt, és csak piros bogyós gyümölcsöket – pl. szeder, málna, fekete ribizli, áfonya (fagyasztott formában is megfelel) – fogyasszunk!

És most lássuk az öt szabályt!

1. Soha ne együnk vacsora után! Teljen el 12 óra a vacsora és a reggeli között! Soha ne feküdjünk le tele gyomorral! A vacsoránkat legalább 3 órával lefekvés előtt fogyasszuk el!

2. Háromszor együnk csak egy nap! 5-6 órának kell eltelnie az étkezések között. Ne nassoljunk közben!

3. Ne tágítsuk ki a gyomrunkat nagy adagokkal! Ha túlsúlyosak vagyunk, egy picivel a jóllakottság érzése előtt hagyjuk abba az evést! Ezért nem szabad TV előtt enni, mert akkor nem arra figyelünk, amit csinálunk. Érdemes jól megrágni az ételt, lassabban enni, mert a szervezetnek kb. 20 perc kell, hogy kialakuljon a jóllakottság érzése.

4. A reggeli dominánsan fehérjét tartalmazzon!

5. Csökkentsük a magas glikémiás indexű szénhidrátok (krumpli, kenyér, sütemények, tésztafélék, fehér rizs) bevitelét! Ezekből esszük ugyanis túl magunkat, amíg ki nem alakul 20 perc múlva a jóllakottság érzése. A zsíros ételekből egy beépített önvédelmi automatizmus miatt nem tudjuk túlenni magunkat, mert szervezetünk hányingerrel védekezik.

(Források a Szerkesztőségben.) Az öt szabályt következő cikkünkben magyarázzuk meg részletesen.

Tihor-Herczeg Kyra
American Academy of Antiaging Medicine tagja

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!