Keresés
Close this search box.

A csodálatos szőlőmag

//

Dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet analitikai laborjainak vezetője, részt vesz a GERE Attila Pincészetével közös, szőlőmaggal, törköllyel és vörösborokkal kapcsolatos kutatásokban.

2004 óta vizsgálják a villányi vörösborokban található polifenolokat. Véleménye szerint ezek az anyagok védik a szív- és érrendszert, s a kutatásokból kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegségben csökkentik az inzulinrezisztenciát. Ezekben a polifenolokban található a híres rezveratrol is, mely pozitív orvosbiológiai hatásokkal bír.

E polifenoloknak köszönhető az ún. francia paradoxon is, vagyis az a tény, hogy a franciák sok zsíros ételt fogyasztanak, mégis viszonylag alacsony náluk a szív- és érrendszeri megbetegségek száma.

A vörösboron túl – Gere Attila Pincészetével közösen – a szőlőmagolaj és a szőlőmag-por vizsgálatát is elvégezték. Ugyanazok a pozitív hatások igazolódtak, mint a bor polifenoljainál. A szőlőmagban ezek koncentrációja megegyezik a vörösborokéval – ami átlagosan 2 mg/liter –, s nem találtak jelentős különbséget a vizsgált fajták (pl. kékfrankos, cabernet) magjait illetően. A szőlőmag esetében a termelés kontrollált körülmények között, azonos színvonalon történik (Forrás: Harka Éva „Szőlőmagporászat” c. cikke – Pécsi Borozó).

A 150 g-os GERE Szőlőmag és –héj őrlemény napi adagja 5 gramm (1 teáskanál) joghurtba, müzlibe, teába keverve, kenyér- vagy sütemény sütésekor a tésztába szórva, sőt arcpakolásként is alkalmazhatjuk.

A 250 ml-es GERE Szőlő-magolajból naponta egy teás- vagy evőkanállal fogyasszunk ételhez keverve, de – magas hőtűrő képessége miatt – süthetünk is vele. Külsőleg masszázsolajként vagy arckrémek alapanyagaként, serkentő, fiatalító hatással van sejtjeinkre. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!