Keresés
Close this search box.

A hosszú élet egyik titka?

//

A Harvard Egyetem professzorai David A. Sinclair vezetésével, jelentős felfedezést tettek. Sikerült meghatározniuk az öregedés egyik kulcsfontosságú elemét, és ezzel együtt azt is, hogyan lehet a folyamatot jelentősen lassítani.

A hosszú élet egyik titka?

A kutatók megállapították, hogy a sirtuin enzimcsalád kulcsszerepet játszik az öregedési folyamatban. Ezen enzimek elsődleges funkciója a gének aktiválása és deaktiválása, emellett azonban, az öregedéssel párhuzamosan megrongálódó DNS-t is javítják.

A megfigyelések szerint, amint a DNS-roncsolódás elér egy bizonyos szintet az öregedés miatt, a sirtuin enzimek már nem képesek a megfelelő szintű javításra, és mivel ez egyre több energiájukat elveszi, épp az elsődleges feladatukat, a gének szabályozását hanyagolják el, így felgyorsul az öregedés. Sinclair professzor kísérletei során egereknek pótlólagos sirtuint fecskendezett be, melytől élettartamuk 24-46%-kal emelkedett. A kezdeti eredmények mindenképp rendkívül ígéretesek, annak megállapítása azonban még hátravan, hogy a módszer működőképes lehet-e az embereknél is.

A kutatók egyike, Philipp Oberdoerffer úgy nyilatkozott: sikerült bizonyítani, hogy az öregedés elemei azonosíthatók és visszafordíthatók. Sinclair álláspontja szerint, nincs még kezükben az „életelixír”, azaz az egykor futurisztikusnak tekintett öregedés-gátló gyógyszer, ám ennek elkészítésére már nem kell túl sokat várnunk.

Annak érdekében, hogy megérjük a hosszú életet biztosító „csodaszer” megjelenését, érdemes életmódunkat, táplálkozásunkat egészségesebbé tennünk, s a napi rutinba iktatni szív- és érrendszerünket védő gyógynövényeket, enzimeket és vitaminokat. Emellett javasolt a rendszeres, mérsékelt vörösborfogyasztás, mely hatékonyabb működésre serkenti a szóban forgó sirtuin enzimeket, így lassítja az öregedést.

(penzcentrum.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!