Keresés
Close this search box.

Immunerősítés keleti módszerekkel

//

A hideg idő beköszöntével egyre nagyobb számban megjelenő felső légúti megbetegedések ellen a hagyományos kínai orvoslás (TCM) immunerősítéssel védekezik. Ezt támogatja többek között a „száraz tüdő” megelőzése, a hosszú ideig főzött hús- és hallevesek, a fehér húsú és a savanyú gyümölcsök fogyasztása, illetve az, hogy ne öltözzünk túl melegen.

Immunerősítés
keleti módszerekkel

Számos megbetegedés közül télen a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amelyek a tüdő szárazságára utalhatnak. Ha nem készülünk fel tudatosan a gyors környezeti változásokra, könnyen megbetegedhetünk. A száraz tüdő komolyabb betegségek „előszobája” lehet, különösen idősekre, gyerekekre, krónikus betegségben szenvedőkre jelenthet veszélyt. Ezt megelőzendő fehér húsú gyümölcsök és zöldségfélék, például körte, jégretek, sárgadinnye, fehér szőlő, uborka, patiszon vagy cukkini fogyasztása javasolt ebben az időszakban, tanácsolja a professzor.

A zöldtea, illetve szűztea kiválóan alkalmas a nyáron elvesztett folyadék pótlására, amelyet akár mézzel is ízesíthetünk. A méz önmagában is jó hatással van a tüdőre, a szűztea fogyasztása pedig orvosolhatja a székrekedést. Ez azért is fontos, mert a székrekedés a tüdőre is hatással van és váladékképződéssel járó légúti panaszokhoz vezethet.

A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) az őszi immunerősítés másik fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek (tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves) fogyasztása. Ezen levesek egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetők, ilyen például a shiitake gomba, a gyömbér vagy a hagyma. Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki. Az így elkészült étel különösen ajánlott az idősebb korosztály számára, mivel ebben a formában az idős szervezet könnyebben tudja hasznosítani ezen tápanyagokat.

A téli időszakra fogyókúra időzítése csak akkor javasolt, ha immunrendszerünk megfelelően működik, viszont a méregtelenítésre mindenképpen érdemes időt szakítanunk. A méz nagyszerűen elősegíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, továbbá kiváló „méregtelenítők” még a fokhagyma, a sárgarépa, az alga és a galagonya.

A TCM szerint este 8 óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket (galagonya bogyót, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez. Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért kerülendők az esti időszakban.

A C-vitamin jelentősége a hagyományos kínai orvoslásban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta stb.) vagy kiegészítésként, hosszan felszívódó C-vitamin tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.

A téli időszakban érdemesebb korábban lefeküdni, korábban felkelni reggel és szabad levegőn többet mozogni. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban a téli, hűvös időben már kerülendő, mivel az káros lehet a tüdőre és könnyen megfázást okozhat.

A hagyományos kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, a tél közeledtével pedig, ne öltözzünk túl melegen, a lehetőségekhez képest minél később vegyük elő a legmelegebb ruhákat, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időjáráshoz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.

Dr. Chen Zhen
az orvostudományok kandidátusa,
a DOTE professzora, TCM oktató

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!