Keresés
Close this search box.

Vérnyomáscsökkentő életmód

//

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudnunk, hogy mi magunk, s az életmódunk is jelentősen befolyásolja ezt az értéket. Tekintsük át, mit tehetünk az optimális vérnyomás érdekében, mielőtt a gyógyszerekhez nyúlnánk!

Vérnyomáscsökkentő életmód

Magyarországon a felnőttek 16–20%-a, a 60 éven felülieknek pedig, több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, ám még mindig kevesen fordulnak tudatosan a probléma megoldása felé. Tagadhatatlan, hogy a betegségre való hajlam közel 40%-ban a gének által meghatározott. Ám attól, hogy valaki hajlamos egy betegségre még nem törvényszerű, hogy meg is betegszik! Számos olyan életmódbeli tényező is van, melyek növelik a magas vérnyomás megjelenésének kockázatát. Ilyenek a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a stressz, a magas koleszterinszint, a fokozott sófogyasztás, illetve a cukorbetegség. Könnyű belátni, hogy ezek jelentős része akaratunktól függően változtatható.

A magas vérnyomás önmagában az esetek döntő többségében nem kellemetlen, maximum egy kis fejfájást okoz, ám növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát, éppúgy, mint az aneurizmáét vagy a veseelégtelenségét. Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető, amelyek közül az elsődleges a testtömeg csökkentése. Nagyon határozott összefüggés van ugyanis a túlsúly és a magas vérnyomás között, a vizsgálatok szerint már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül. Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató, ún. kardiomozgás olyan élettani folyamatokat erősít és indít be, melyek a vérnyomás csökkenését is eredményezhetik. Ilyen az erek tágasságát szabályozó nitrogén-monoxid termelési rendszer serkentése, de a mozgás kedvező irányba befolyásolja a mai vérnyomáscsökkentő gyógyszerek fő támadáspontját, az ún. renin-angiotenzin rendszert is. Az, hogy a rendszeres mozgással testsúlycsökkenés – mely önmagában szintén vérnyomás-csökkentő hatású – is elérhető, már csak hab a tortán.

Magas vérnyomás esetén minden apró értékcsökkenésnek örülhetünk. Éppen ezért jó hír, hogy már a megfelelő gyakorisággal végzett tempós gyaloglás is képes lejjebb vinni az értékeket. A rendszeres testmozgás hatására a szív hatékonyabban képes felhasználni az oxigént, így nem szükséges olyan erősen dolgoznia, hogy pumpálhassa a vért. Legalább 30 perces mozgás javasolt a hét öt napján, olyan intenzitással, hogy enyhén megizzadjunk.

Már három hét rendszeresen sport után is érezhető lesz a javulás, fél év elteltével pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése. Természetesen óvatosan kell sportágat választani, sőt, az idősebbeknek, a gyógyszert szedőknek és a tartós betegeknek mindenképpen javasolt egy alapos orvosi kivizsgálás és akár egy edzésterv is az életmódváltás előtt.

Lassan a testtel! Minden szakember egyetért abban, hogy a vérnyomás egyensúlyba hozásának szempontjából leghatékonyabb a közepes intenzitású, aerob mozgás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mozgásszegény életmódot azonnal teljesítményhajhászásra váltsuk. A fokozatosság alapvető fontosságú. Aki most kezdi el, vagy éppen újrakezdi a mozgást, kezdjen el gyalogolni, biciklizni, vagy úszni. Így a nélkül emelheti a pulzusszámát, hogy túlterhelné az ízületeit. Kerülendőek azonban a hirtelen mozdulatokat igénylő sportok, például tenisz vagy küzdősportok, valamint a nagy erőkifejtéssel járó, statikus mozgásformák, például a súlyemelés. Ha sikerül rátalálni az ideális sportra, nem csak testi-, de lelki hatásait is élvezhetjük. Magabiztosabbnak érezhetjük magunkat, nőhet az önbizalmunk. Ráadásul, mivel mozgás közben endorfinok, „boldogsághormonok” szabadulnak fel, csökken a stressz szintje is, ez pedig szintén hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, gyógyításához.

Dr. Babai László
a Budai Allergiaközpont igazgatója
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!