Keresés
Close this search box.

A magas vérnyomás érrendszeri következményei

//

Általánosságban mindenki tisztában van azzal, hogy a magas vérnyomás hosszú távon veszélyes szövődményekkel jár. Kevesen tudják azonban, hogy az érrendszeri szövődmények hogyan érintik az egyes szerveket. Bízunk benne, hogy eme tudás birtokában, az érintettek nagyobb figyelmet fordítanak a megelőzésre, vérnyomásuk karbantartására.

A magas vérnyomás érrendszeri következményei

Agy – A hipertónia szinte legnagyobb veszélye a stroke. A magas vérnyomás következtében a meggyengült erek könnyen károsodhatnak, ami súlyos vérzést okozhat az agyban. Azonban a stroke lehet nem vérzéses is, amikor az endotél (az erek belső felszíni rétege) károsodik a tartós magas vérnyomás miatt. Ekkor kis vérlemezkék és koleszterin rakódik le, ún. arterioszklerotikus plakk képződik, amely szűkíti az eret, rontja az agy vérellátását, emiatt károsodik az agy.

Szemek – A hipertónia kevésbé ismert következménye a homályos látás, sőt, akár a vakság is, bár ez ritkábban fordul elő. A nagyon magas vérnyomás (pl. 220/140 Hgmm) okozhat vérzést a látóideg hártyáján (retinán), vagy esetleg pangást a szemből az agy felé induló idegköteg területén (papillán), és mindezek vezethetnek látási zavarhoz.

Vesék – A vesék egyfajta szűrő funkciót látnak el a szervezetben, így kiemelkedő szerepük van. Egy idő után a magas vérnyomás rontja az erek állapotát, így a vesék nem tudják tökéletesen ellátni feladatukat, ami veseelégtelenséghez, sőt, akár dialízis kezelés szükségessé válásához is vezethet.

Szív – A szív vérerei esetében ugyanaz a helyzet, mint az agynál, és ekkor a következmény angina pectorisz, szívinfarktus vagy szívelégtelenség lehet.

Ahogy láthatja, a magas vérnyomás szinte az összes fontosabb szervünkre hatással van, így mindenképp kezelést igényel. Sajnos a hipertónia csak ritkán okoz tüneteket, ezért érdemes rendszeresen megmérnie, megméretnie a vérnyomását. A terápiája természetesen több lépcsős, mely során nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő életmódra, a helyes táplálkozásra, valamint a gyógyszeres kezelésre.

Dr. Kapocsi Judit PhD, Med. habil.
egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!