Keresés
Close this search box.

A vitalitás hiánya: a krónikus fáradtság szindróma

//

Tavasz elejére egyre többeknél jelentkeznek az általános kimerültség tünetei. Amikor az immunrendszer már nem tud „táplálkozni” a korábban felhalmozott energiából, nem tudunk mindannyian „csapot-papot hátrahagyva” melegebb égtájakra vonulni, ezért kénytelenek vagyunk a rendelkezésre álló módszerekkel megoldani „túlélésünket”. Lássuk, melyek ezek a lehetőségek!

A vitalitás hiánya:
a krónikus fáradtság szindróma

A krónikus fáradtság szindróma (angol rövidítése: CFS – Chronic Fatigue Syndrome) vezető tünete az általános kimerültség. Fontos jellemzője még, hogy a „folyamatos” fáradtság a pihenést követően sem szűnik meg. Egyebek mellett, jellemzi még a csökkent koncentrálóképesség, a memóriazavar, az időnként jelentkező ízületi fájdalmak stb.

Aki tudja, hogy teste e kezdeti jelzéseivel foglalkoznia kell, az már az első figyelmeztetésnél – a súlyosabb tünetek kialakulása előtt – megelőző lépéseket tud tenni, melyekre az alábbi bevált módszereket javaslom.

Milyen ásványi anyagok bevitele szükséges krónikus fáradtság esetén? A magnézium fontos az izmok, így a szívizom működéséhez is; a mangán fokozza a glükóz-felvételt és serkenti az emésztést; a vas a vörösvértestek képzéséhez, ezen keresztül a sejtek oxigén-ellátásához szükséges; a réz nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez; a foszfor szerepe jelentős az idegsejtek működésében és a gyors energia-felszabadításban.

Vezessük be étrendünkbe a következő növényeket: rebarbara, sárgarépa (béta-karotin tartalma miatt kiváló antioxidáns, mely javítja reakcióképességünket), a spenót javítja memóriánk frissítését, heti legalább egy tengeri halas fogás segíti az agyműködést, a mogyoró és dió szintén segíti a gondolkodást, a cékla pedig, folsav tartalma miatt segíti koncentráló képességünk javítását.

Fenti javallatok mellett, étrend-kiegészítőkkel is javíthatjuk az eredményt. Mielőtt döntenénk, hogy mit veszünk be, érdemes alaposan körülnézni azon a széles palettán, mely manapság a „polcokon” vár bennünket!

Felmerülhet például, a szibériai cédrusolaj alkalmazása, melynek jótékony hatásait a krónikus fáradtságra, a teljesítőképesség növelésére, szervezetünk sejtjeinek fiatalon tartására – kutatásai alapján – elsőként Peter Simon Pallas, az Orosz Tudományos Akadémia tagja írta le. Megállapításait később Dr. Avotkratov egészítette ki kutatásai nyomán, aki a sejtmembrán állapotának javításával, a szív, a gyomor és a nyombél problémáinak kezelésével kapcsolatos eredményeit tette közzé.

A szibériai cédrus magja nagy mennyiségben tartalmaz nyomelemeket, köztük az emberi szervezet számára fontos anyagokat, pl. magnéziumot, mangánt, vasat, rezet és foszfort. Beltartalmi értékeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, emellett segíti sok bőrbetegség gyógyulását, a hajhullást és a körmök gyógyulását.

A magvakból készült tiszta cédrusolaj hatékonyan segítheti elő a nehézfémek kiválasztását és ürítését a szervezetből, valamint az érfalak tisztítását, az egész szervezet regenerálását.

Jó egészséget és sikeres „harcot” a fáradtság leküzdéséhez!

Árendás László
természetgyógyász, életmód-tanácsadó terapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!