Keresés
Close this search box.

Az elektrolitok, az ásványi anyagok és a nyomelemek legkönnyebben hasznosuló formái

//

Miért alakulhat ki hiányállapot a rendszeres vitamin- és ásványianyag fogyasztás ellenére? Hogyan segíthetjük a hasznosulást?

Vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez többféleképpen juthatunk:

Mégis hiányban szenvedünk? Mi lehet ennek az oka?

Különböző táplálékokból a felszívódás hatékonysága lényegesen különbözhet. Példaként említhetjük a kalciumot, aminek a felszívódása táplálékokból átlagosan 20-30%, tehéntejből 35%, az anyatejből viszont akár 50-70% is felszívódik.

Hogyan segíthetjük a hasznosulást? – Bizonyos ásványi anyagok, nyomelemek felszívódásához, hasznosulásához vitaminok jelenlétére is szükség van (vas + C-vitamin, Ca + D-vitamin stb.), ezek együttes alkalmazásával segíthetjük a beépülést.

Az ásványi anyagok és a nyomelemek leggyorsabban elektrolit formában lépnek reakcióba, így a leggyorsabb a hasznosulásuk.

Mi az elektrolit? – Elektrolitnak nevezzük azokat a vegyületeket, amelyeknek vizes oldata vagy olvadéka mozgékony töltéshordozók révén, elektromos áram vezetésére képes.

Miért felelnek az elektrolitok? – A létfontosságú testnedveink megfelelő egyensúlyának és áramlásának fenntartásáért, az idegrendszer ingereinek továbbításáért, az izmok és a keringési rendszer egészséges működéséért.

Hogyan segítik a sejtanyagcserét? – Ennek megértéséhez meg kell ismernünk egy fogalmat, melyet transzport folyamatnak nevez a tudomány. Jelentése: a sejt működéséhez szükséges anyagok felvétele a sejthártyán keresztül. Kétféle transzport folyamatot különböztetünk meg, a passzív és az aktív transzportot.

Passzív transzport – Energia nem szükséges hozzá, az anyagok a koncentráció-különbségnek, hidrosztatikai nyomáskülönbségnek, vagy az eltérő elektromos-potenciál különbségnek megfelelően áramlanak a sejtbe. Ezt segíti a megfelelő elektrolit háztartás. A sejt zavartalan működéséhez szükséges anyagok nem mindegyike képes egyszerűen passzív módon bejutni a sejtbe.

Aktív transzport – Energiaigényes folyamat, a szükséges energiát, az ATP szolgáltatja.

Ha egyszer ideális volt az elektrolit háztartásunk, akkor mitől borul fel? – Nagy mennyiségű elektrolitot veszítünk bármilyen okból megnövekedett izzadás vagy vízveszteség esetén (pl. hasmenés, testmozgás, magas hőmérséklet vagy páratartalom esetén).

A vízfogyasztás kiemelten fontos, hiszen szervezetünk 50-75%-a víz (férfiaknál kb. 60%, nőknél kb. 50% – a magasabb zsírtartalom miatt, csecsemőknél kb. 75%). A víz fontos szerepet tölt be a testhőmérséklet, a tápanyagforgalom és a vérösszetétel szabályozásában is.

Az elektrolit egyensúly és a hidratáció együtt járnak, vagyis az egészséges elektrolit háztartás fenntartásához nélkülözhetetlen a friss víz, hiszen az elektrolitok és a víz együttes megléte tartja fenn a folyadékháztartás optimális egyensúlyát.

Ásványvizek? Minőségi víz? Hogyan állapíthatjuk meg a víz ásványi anyag és nyomelem mennyiségét? – A vezetőképesség arányos a víz ásványi anyag- és nyomelemtartalmával, amely az elektromos vezetőképességért felelős (ez az elektromos ellenállás reciproka).

Megfelelő elektrolit háztartás esetén a bevitt hatóanyagok felszívódása és hasznosulása a lehető legideálisabb és leggyorsabb, így az elektrolitokkal kombinált vitaminkészítmények felszívódása ideálisnak tekinthető.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!