Keresés
Close this search box.

Epe? Máj? Minden mindennel összefügg! 2. rész

//

Előző cikkemben már kiemeltem, hogy a máj, epehólyag, nyombél és hasnyálmirigy szoros kölcsönhatásban állnak egymással. A májról a legtöbb embernek méregtelenítő funkciója jut eszébe, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen szerepe van a természetes immunitás fenntartásában. Ez alkalommal a máj által termelt epe, a természetes immunitás és a stressz összefüggéseivel foglalkozunk.

Az epesavak rendkívül fontos funkciója a szervezet különleges – a bélben érvényesülő – védelme. Egy amerikai kutatócsoport in vitro vizsgálatai bizonyítják, hogy az endotoxinok (saját belső mérgek) bélcsatornában történő méregtelenítése az élettani folyamatok során az epe, illetve az epesavak jelenlétéhez kötött. Más vizsgálatok rámutattak, hogy e hatásukat nem csak bakteriális endotoxinok ellen fejtik ki. Ismert ugyanis Max Theiler megfigyelése, miszerint a sárgaláz vírusa és más „athropod borne” vírusok majomepe adagolása hatására inaktiválódnak.

Valószínűsíthető, hogy az időleges és részleges epesavhiány fontos tényező például a herpesz fertőzések kialakulásában, illetve nagyobb táplálkozási túlterhelések (például lakodalmak, keresztelők zsíros ételei) után. A túl sok étel ugyanis megterheli az epét, ilyenkor kevés az a mennyiség, ami az epehólyagban van, ezért nem jut elegendő a vírusok és baktériumok semlegesítésére. Az epehiány miatt kialakuló gyengébb vagy erősebb endotoxémiának szerepe lehet a következő kórformák kialakulásában: szeptikus sokk, az epevezető elzáródása miatti sárgaságos betegek veseelégtelensége, bélischaemia, egyes endokrin kórképek, pikkelysömör, érelmeszesedés stb. Láthatjuk, hogy az epesavaknak igen szerteágazó szerepe van az emberi szervezet egészséges működésének támogatásában, az egyes betegségek elleni védekezésében.

A stressz egy olyan jellegzetes tünetcsoportban megnyilvánuló válasza a szervezetnek, amit bármilyen károsító tényező (testi vagy lelki) kiválthat. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a stressz jelentős hatást gyakorol az egész emésztőrendszerre, így az epetermelésre és epeürülésre is. Az epetermelés és -ürülés zavara pedig, gyengíti vagy felfüggeszti a szervezet egyik igen fontos védekező rendszerének működését. Ezen negatív hatások azonban ellensúlyozhatóak epesavakkal, illetve a máj epetermelését fokozó étrenddel és gyógynövényekkel.

A stressz hatására létrejött rendszertelen epeürülés még számos további káros következményekkel jár:

Az epesavak tehát, mérhetetlenül fontosak a szervezet fizikai és élettani állapotát érő káros hatások kivédésében. A fent felsorolt káros folyamatok ellen pedig, mind májunk karbantartásával, mind epehajtó ételek rendszeres fogyasztásával tehetünk.

Dr. Tihanyi István
iridológus, gyermekgyógyász, természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!