Keresés
Close this search box.

Felfázás, hólyaghurut, intim női panaszok

//

A téli, kora tavaszi időszakban általában felerősödnek a vesével, húgyhólyaggal kapcsolatos panaszok, főleg azoknál, akik érzékenyebbek a hideg, nyirkos időjárásra. Az ismétlődő felfázással, hólyaghuruttal bajlódókat ilyenkor gyakrabban kínozzák a kellemetlen tünetek.

Felfázás, hólyaghurut,
intim női panaszok

A hólyagfertőzés (cystitis) nőknél igen gyakori, minden ötödiknél évente legalább egyszer jelentkeznek húgyúti panaszok, és ha nem megfelelően kezelik, a hólyaghurut könnyen visszatérővé válhat. A fertőzések több mint fele a felső húgyutakat, a vesét is érinti, és maradandó károsodást okozhat. Figyelemre méltó, hogy még a tünetmentes nők 2-4%-ánál is magas a vizeletben található baktériumok száma, ami fel nem ismert, kezeletlen fertőzésre utal.

A hólyagpanaszok többségét baktériumok okozzák, de a vizeletből való baktériumtenyésztés nem mindig vezet eredményre: a húgyúti fertőzés tipikus tüneteit mutató nők 40%-ánál ugyanis nem mutatható ki számottevő mennyiségű baktérium a vizeletben. Ha viszont találnak kórokozót, tíz esetből kilencben az Escherichia coli (E. coli) a bűnös.

Az orvosok a leggyakrabban antibiotikumot írnak fel a hólyaghurut kezelésére. A természetes gyógymódok azonban többnyire hatékonyabbak, mint az antibiotikumok. Sőt, talán merésznek tűnik az állítás, de igaz: kutatások bizonyítják, hogy az antibiotikum-kezelés inkább elősegíti a visszatérő hólyaghurut kialakulását azzal, hogy megzavarja a hüvely flóráját, és támogatja az antibiotikumnak ellenálló E. coli elszaporodását. Az antibiotikum ugyanis általában tönkreteszi a húgycső külső felét borító és védő baktériumpajzs működését.

A legfontosabb, hogy legalább napi 3 liter vizet igyunk meg, ami fokozza a vizelet átáramlását, átöblíti a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot és a húgycsövet. Kerüljük az egyszerű cukrokat, a finomított szénhidrátokat, az élelmiszer allergéneket, az alkoholt és a fűszereket. A gyümölcsleveket ne tisztán, hanem hígítva igyuk meg. Megemlítendő a fokhagyma természetes antibiotikus hatása miatt, valamint vízhajtóként a petrezselyem.

Klinikai tanulmányok szerint hasznos a vörösáfonya-ital fogyasztása is. Ez nem is elsősorban a vizelet savasításával hat, inkább azon összetevői révén, amelyek csökkentik az E. coli baktérium képességét arra, hogy a hólyag falához, illetve a húgycsőhöz tapadjon.

Sokan a vizelet savanyítását javasolják, ám tapasztalatok szerint a vizelet lúgosítása kálium-citráttal és/vagy nátrium-citráttal hatékonyabb, főleg a kórokozó baktériumot nem ürítő nőknél. Megfontolandó az is, hogy a vizelet savanyítása C-vitamin (aszkorbinsav) adásával és vörösáfonyalé fogyasztásával, a szokásos adagolásban alig van hatással a vizelet kémhatására (pH-értékére). A lúgosítás másik előnye, hogy a hólyaghurut ellen alkalmazott gyógynövények antibakteriális hatóanyagai (a hidrokinon és a berberin) inkább lúgos környezetben fejtik ki jótékony hatásukat.

Rendkívül fontos a székletürítés utáni megfelelő higiénia, beleértve azt is, hogy a hölgyek a WC-papírt elölről hátrafelé húzva használják, illetve ha szükséges, használjanak bidét.

Valamennyi gyógynövény közül a medveszőlőlevél bizonyult a leghatékonyabbnak a hólyaghurut kezelésére. Különösen az E. coli baktérium ellen hatásos, emellett vizelethajtó is. Vigyázzunk a medveszőlő adagolására: szárított levélből vagy teából 1-2 teáskanál (1,5-4,0 g) elegendő, mert ennek a 4-5-szöröse kellemetlen mellékhatásokat, általában émelygést okozhat.

Visszatérő hólyagfertőzésnél vagy antibiotikum szedés esetén fontos a normális hüvelyflóra helyreállítása barátságos baktériumokkal. Ez elérhető Lactobacillus acidophilust, Bifidobac-terium bifidust vagy más „barátságos” bélbaktériumokat tartalmazó készítményekkel. Citrátbevitel céljából a leghasznosabb olyan kalcium-, magnézium- és káliumtartalmú étrend-kiegészítők szedése, amelyek az említett ásványi anyagokat citrátkötés-ben tartalmazzák. Előnyös még a C-vitamin, a bioflavonoidok, a cink, valamint az A-vitamin vagy a béta-karotin fogyasztása is. Jók a tapasztalatok az áfonyakivonatot ugyancsak tartalmazó Aloe vera géllel is.

A teljes cikk a www.natursziget.com oldalon olvasható.

Kürti Gábor
természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!