Keresés
Close this search box.

Oxigénpótlás belülről?

//

Tudományos kutatások szerint, a tüdőn keresztül belélegzett oxigénmennyiséghez képest – oxigénhiányos állapotban – az emésztőrendszeren keresztül, folyadékkal bevitt molekuláris oxigén révén, a szövetek oxigéntartalmának növekedési sebessége akár tízszeres is lehet.

Oxigénpótlás belülről?

Az oxigén, melyhez köztudottan elsősorban a tüdőn keresztül jutunk hozzá, nélkülözhetetlen az élethez, a biológiai oxidációs folyamathoz. Kevesebben tudják azonban, hogy a testi fáradtság, elsősorban az izmok oxigéntápláltságának elégtelensége miatt következik be. Nagy fizikai megterhelés esetén, a légzés útján történő véroxigén-ellátás gyakran nem elégséges. Ennek oka a tüdő teljesítőképességének behatároltsága és/vagy a légköri levegő esetenként csökkent oxigéntartalma (pl. tengerszint feletti nagyobb magasságban, hegységekben). Ilyen esetekben a vér oxigénszintje az izomsejtek helyreállítási folyamataihoz képest alacsony. E jelenség jellemző mutatója az artériás vér oxigéntelítettségi foka.

Tudományos kutatások megállapították, hogy a gyomor-bélcsatorna útján történő oxigénbetáplálás a levegő belélegzésénél intenzívebb, ezt a módszert klinikai feltételek között több éve alkalmazzák. Az ilyen oxigénterápia – a tapasztalatok szerint – nemcsak az izomsejtek oxigénellátottságát javítja, hanem a szervezet egyéb megújulási, regenerációs folyamatait is serkenti. Meghatározták, hogy a gyomorba juttatott molekuláris oxigén révén a szövetek oxigéntartalmának növekedési sebessége – a légzéssel történő betáplálással szemben – hozzávetőlegesen akár tízszeres is lehet.

Egyre ismertebbé válik az oxigénnel dúsított ivóvíz élettani hatása a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatok szempontjából, főként a teljesítmény-élettan (sport) és az immunműködések területét illetően. A boltokban kapható emelt oxigéntartalmú ivóvizek hozzájárulhatnak az egészséges folyadékbevitelhez. Oxigéntartalmuk különböző, egészen 50 mg/literig terjed.

A napi folyadékpótlás részeként akár 0,5-1,5 litert is fogyaszthatunk belőlük. (x)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!