Keresés
Close this search box.

Bizonyítottan daganatellenes az új növényi kivonat

//

Hazánkban 2012-ben több mint 33 ezer ember halt meg rosszindulatú daganatok következtében. A szakértők becslése szerint 2030-ra a daganatos megbetegedések száma 26 millióra nő világszerte, és évente 11,5 millió rák okozta haláleset várható. A fejlettebb országokban számtalan laboratóriumban foglalkoznak a krónikus betegségek kezelésének és gyógyításának lehetőségeivel.

A naturális medicina ismét segítségünkre sietett egy ősi malária ellenes növénnyel és kivonatával. Ez az életmentő növény az egynyári üröm (Artemisia annua) és értékes hatóanyaga, a rákos sejteket elpusztító Artemisinin.

Hazánkban a vezető ráktípusok között kiemelendő a tüdő- és az emlőrák. Mind férfiak, mind nők között a tüdőrák képezi a vezető daganatos halálokot (férfiak körében 5763, nőknél 3133 halálesetet okozva 2012-ben). A tüdőrák a legelterjedtebb daganatféleség a világon, évente 1,3 millió életet követel.

Az emlőrák leggyakrabban az emlő mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganat. Hazánkban az egyik leggyakrabban előforduló női rosszindulatú daganatos megbetegedés, mely a halálozásokat tekintve a 3. helyen áll a tüdő-, valamint a vastag- és végbélrák mögött. 2012-ben 2096 halálesetet okozott. Azok a nők veszélyeztetettebbek, akiknek a családjában (nagymama, édesanya, leánytestvér) már előfordult mellrák. Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint, hazánkban élete során minden 10. nő személyesen is megtapasztalja az emlőrákot.

A daganatellenes hatással számos kutató foglalkozott, vizsgálták azt állatkísérletben vagy emberi daganatsejteken. Singh és munkatársai (Biomérnöki Részleg, University of Washington, Seattle, USA) tanulmánya szerint, az artemisinin szelektív daganatellenes hatása azon alapul, hogy akkor fejti ki sejtpusztító hatását, ha a sejtben a vas koncentrációja magas. A normál sejtekkel ellentétben, a daganatsejtek könnyen vesznek fel vasat, és ezért az egészséges sejtekre nem toxikus artemisinin a daganatsejteket magasabb vastartalmuk miatt célzottan elpusztítja. A szerzők az artemisinin adásával hatékonyan tudták elpusztítani a sugárrezisztens humán emlőráksejteket.

Sajnos a tüdőrák kezelése még ma sem megoldott, amit az is mutat, hogy a betegek körében az ötéves túlélés 20% alatti. Ehhez jelentősen hozzájárul, hogy a tüdőrák szűrésére sincsen széles körben alkalmazott olyan megbízható módszer, ami korai stádiumban megbízhatóan felismerné a daganatot, amikor még nagy hatékonysággal lehetne kezelni azt. Mivel az artemisinin vagy félszintetikus változatai különböző állatkísérletek és sejttenyészetben végzett vizsgálatok szerint hatékonynak bizonyultak többféle daganat ellen, a tüdőrákkal kapcsolatban is számos vizsgálatot végeztek.

Zhou és munkatársai két különböző tüdőtumor-sejtvonalban is azt találták, hogy az artesunate-kezelés apoptózist (programozott sejthalált) idézett elő. Azt is vizsgálták, hogy ez a tüdőráksejteket pusztító folyamat milyen mechanizmussal jött létre: az artesunate fokozta egy, az apoptózis létrejöttében kulcsfontosságú gén, a Bak gén kifejeződését. A fentieket megerősítették Lu és munkatársai, akik ugyancsak ASTC-a-1 sejteken találtak apoptózist előidéző hatásúnak egy másik származékot, a dihidroartemisinint.

Az említett tudományos publikációk (és még sok más esettanulmány) angol és magyar nyelven megtekinthetők a mellékelt QR-kód segítségével, vagy a medpublics.com internetes honlapon.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!