Keresés
Close this search box.

Kezdjük idejében a helyes fogápolást!

//

A gyermeknevelésnek a helyes fogápolási szokások kialakítása, megtanítása is szerves része. Mikor és hogyan kezdjük? Milyen legyen az első fogkefe? Vigyük-e a kisgyereket fogorvoshoz? Mikor aktuális a fogszabályozás? E kérdésekre adunk válaszokat, hasznos tanácsokat cikkünkben.

Kezdjük idejében a helyes fogápolást!

Mindenekelőtt mi magunk szánjunk egy kis időt és figyelmet saját fogaink egészségére és arra, hogy felelevenítsük a helyes fogmosás, fogápolás módszereit. Ezt a tudást és mintát adjuk tovább gyermekünknek.

Babánk első fogai nagyjából fél éves korban jelennek meg, de már az ezt megelőző időszakban is figyelmet kell fordítanunk a szájhigiéniára. Étkezések után tisztítsuk meg a kicsi ínyét, nyelvét, használhatunk erre a célra egy kis nedves gézlapot vagy egyéb steril, puha kendőt. A tisztításon kívül ezzel nyugtatjuk is a baba ínyét. Ezt a célt szolgálják a manapság sok formában kapható, hűthető rágókák is.

A rágásra egyébként is szüksége van a kisbabáknak, hisz ez az állkapcsok megerősítésén túl a „pontos harapást” is elősegíti. Ezzel szemben a túl sok pépes étel vagy a cumisüveg túlzott használata deformitást idézhet elő, későbbiekben pedig akár beszédhibát is.

Egy éves korban, mikor már több fog is kibújt, megvehetjük gyermekünk első fogkeféjét, azonban fontos, hogy ez egy kis fejű, puha és lekerekített sörtéjű fogkefe legyen. Bár egy baba nem tudja megmosni a fogát, mégis adjuk a kezébe, hogy megbarátkozzon vele, rágcsálja, megtapasztalja.

Mire gyermekünk eléri a 3 éves kort, általában minden tejfoga előbújik. A tejfogak ápolása ugyanolyan fontos, mint a maradandó fogaké, de gyermekkorban ezt még nehezebb megérteni. Mivel a legtöbb kicsi utánzás útján tanul, szükségszerű, hogy jó példával járjunk elől. Ha azt látja, hogy apa és anya is rendszeresen fogat mos, akkor ő sem akar kimaradni ebből az élményből. Mutassuk meg neki, hogy mi hogyan mossuk a fogainkat!

Jó motivációs tényező lehet, ha „megbízunk” a gyermekünkben és önállóságot adunk neki ezen a téren. Ha jól csinálja, akkor dicsérjük meg, de azért kb. 6 éves koráig mi is mossuk meg a fogait. Különböző figurás, játékszerű fogkefék is kaphatók, amelyek szórakoztatóvá tehetik a fogmosást, ugyanígy a fogselyem, vagy a szájzuhany használata is lehet játékos, vidám elfoglaltság.

Amint gyermekünk fogai kibújtak, vigyük el fogorvoshoz, persze ügyelve rá, hogy ne keltsünk félelmet benne. A legtöbb gyerekfogász jól ért a gyerekek nyelvén, így egy-egy vizsgálat élménnyé is válhat, különösen, ha pakolhat, játszhat a különböző eszközökkel, liftezhet egyet a fogorvosi székben. Mivel minden gyermekben már ott ébredezik a leendő felnőtt, ezért érdemes már előre megbeszélni velük, mi is történik majd a rendelőben. Az így szerzett pozitív élmények csökkentik a félelemérzetet és növelik a bizalmat.

A tejfogak tömése is nagyon fontos! Bár a tejfogakat idővel elveszítjük, mégis meg kell őrizni azok jó állapotát. A tejfogak sokkal könnyebben kilyukadnak, ezért, ha azt látjuk, hogy gyermekünk fogán sötét folt jelenik meg, keressük fel azonnal a fogorvost! Sok későbbi egészségügyi problémát megelőzhetünk ezzel.

Lehetőleg mindig közösen menjünk a fogorvoshoz: ha családi programot csinálunk belőle, akkor mindenki számára könnyebb egy ilyen látogatás.

Mit tegyünk, ha gyermekünknek szabálytalanul jönnek ki a maradandó fogai? A fogszabályozás különböző formái már szinte mindenki számára elérhetőek és gyermekünk érdekében minél korábban kezdjünk hozzá. Szerencsére ma már nem kirívó ritkaság a fogszabályozós gyermekmosoly. Fontos tudnunk, hogy a szabálytalan fogsor elősegíti a lepedék-lerakódást és a fogszuvasodást. Gyermekünk később megköszöni majd nekünk az egészséges és szabályos fogazatot!

A rendszeres és alapos fogápolás mellett és a genetikai adottságokon túl, fontos szerepe van a táplálkozásnak is. Igyekezzünk ésszerű határt szabni az édességfogyasztásnak! Minden étkezés és főleg az édességek fogyasztása után mossunk fogat! Ez vonatkozik minden korosztályra, még a csecsemőkorú gyermekekre is – főként, ha gyümölcslevelet, cukros teát kapnak a cumisüvegből. Válasszuk inkább a zöldségeket, akár különböző levek formájában, akár „rágcsaként”. (forrás: okosanyu.hu)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!