Keresés
Close this search box.

Anti-aging táplálkozás

//

Az öregedés „elkerülhetetlennek” tekintett következményeit, a ráncokat, a memóriacsökkenést, a szív- és érrendszeri betegségeket, a szexuális teljesítmény csökkenését, vagy épp a csontritkulást, sőt még a daganatos betegségeket is szívesen fogjuk kizárólag a genetikára, pedig esetleges kialakulásuk, annak mértéke és ideje nagyrészt az életstíluson, életmódon múlik. A táplálkozásbeli módosítások csakúgy, mint a rendszeres fizikai aktivitás a „korkontroll életmódtortának” csak egy-egy szeletét képezik. Cikkünkben a korkontroll-táplálkozás legfontosabb receptjeit mutatjuk be.

Anti-aging táplálkozás

Az életkor előrehaladtával a szervezet táplálékhasznosítása csökken, így az elfogyasztott ételekben rejlő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek kisebb mértékben szívódnak fel. Tudjuk például, hogy a D-vitamint a szervezet a napfény hatására saját maga állítja elő. 70 éves korra a test ezen képessége 40%-ra csökken. Szükség van tehát a D-vitamin fokozott bevitelére.

A B-vitamin szükséglet az életkor előrehaladásával szintén növekszik. A vérben a homocisztein szint megfelelően alacsony szinten tartásához három B-vitamin típus: folsav, B12- és B6-vitamin szükséges. A homocisztein emelkedése számos kedvezőtlen változást hoz létre: a memória romlását, szív- és érrendszeri betegségek kialakulására való hajlamot stb. (European Journal of Pediatrics, 1998.) Az évek során tehát szükséges a B6-vitamin bevitelét 2-ről 5 mg-ra, a B-l2 bevitelét pedig 2-ről 10 mikrogrammra emelni. A javasolt folsavbevitel pedig 400 mikrogramm.

A csontritkulás megelőzésének egyik alappillére a kellő mennyiségű kalcium bevitele. Míg fogamzóképes fiatal nőknek 800 mg a javasolt bevitel, addig a menopauzához érve ezt 1200 mg-ra ajánlott emelni. HRT (hormon-kiegészítő terápia) mellett 1000-1200 mg, míg annak hiányában 1200-1500 mg a megfelelő napi mennyiség.

Számos vizsgálat eredménye bizonyította, hogy a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás nagy mértékben csökkenti a betegségek kialakulásának rizikóját, energikusabbak leszünk, és az elhízás veszélye is csökken. Az avokádó, olívabogyó és kókusz kivételével a zöldségek, gyümölcsök nem tartalmaznak vérnyomásemelő hatású nátriumot, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját fokozó koleszterint, és csak elenyésző mennyiségben tartalmaznak zsírt. Gazdag rostpótlást biztosít napi 8 adag zöldség és gyümölcs (kb. 27 g rostot tartalmaz), ami megfelel a napi ajánlott mennyiségnek (25-35 g). A rostdús ételek kulcsszerepet játszanak a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és daganatos betegségek megelőzésében, az ideális testsúly megtartásában. Ezen felül a friss gyümölcsök, zöldségek legtöbbje kiváló komplex vitamin- és ásványianyag-forrás: van bennük kalcium, vas, magnézium, C-vitamin, béta karotin, folsav és kálium.

A hosszú élet titkának egyik legfontosabb alkotórészét antioxidánsoknak nevezzük. Ide tartozik többek között a C- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin. Az antioxidánsokban gazdag étkezés még csírájában elfojtja a rosszindulatú daganatok és egyéb betegségek kifejlődését. Stimulálja az immunrendszert, védelmezi az idegrendszert, ezáltal akadályozza a memóriacsökkenést. A Harvard Egyetem 1993-as kutatási eredményei igazolták, hogy a két éven át alkalmazott napi 100 N.E. E-vitamin-pótlás 40%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az amerikai Rákkutató Intézet folyóiratában korábban megjelent közlemény szerint, bizonyítottá vált, hogy a C- és E-vitamin-kiegészítés csökkentette a prosztatadaganat kialakulásának rizikóját.

A jó egészség tovább szolgál, ha csökkentjük a felesleges kalóriabevitelt. Emlősállatokon végzett vizsgálatok eredményei szerint az energiabevitel korlátozása jelentős mértékben növelte az élettartamot, emellett kisebb arányban jelentkeztek az alábbi betegségek: szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, cukorbetegség, daganatok, memóriahanyatlás, valamint immunrendszeri gyengeség.

Nem arról van szó, hogy alultáplálttá kell válni, csak a cukros, édes ételek, péksütemények, tészta- és kenyérfélék, fagylaltok helyett fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, olajos magokat, kevés teljes kiőrlésű kenyeret, tejterméket, joghurtot.

Számos tudományos vizsgálat tanúsága szerint a halban, „tengeri herkentyűkben”, lenmagban, makadámia dióban rejlő, többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül erős immunrendszer-stimuláló, szív- és rákbetegségek rizikóját minimalizáló hatással rendelkezik. A Barcelona Orvostudományi Egyetem vizsgálatai szerint a „halimádók” körében lényegesen kevesebb volt a vastagbél, nyelőcső, gyomor és a hasnyálmirigy rosszindulatú betegségeinek előfordulása.

A fiatalosság, frissesség megőrzéséhez tehát friss, élő ételekre van szükségünk, melyeket érdemes kiegészítenünk közepes dózisú multivitamin táplálék-kiegészítőkkel, és antioxidáns hatású vitaminokkal.

Dr. Boros Szilvia PhD.
sport-szakorvos, főiskolai docens
www.almawellness.hu
Bejelentkezés: 06-30/859-5103

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!