Keresés
Close this search box.

Előzzük meg a fertőzéseket!

//

Az őszi-téli időszakban gyakori vírusos eredetű megbetegedések megelőzése mellett a szelén több súlyos, népbetegségnek is számító kórkép megelőzésében és kezelésében is alkalmazható.

Előzzük meg a fertőzéseket!

A stressz, a túlhajszoltság és a nem kielégítő pihenés, illetve a szennyezett levegő, s a különböző vegyszerek, melyek nemcsak külső környezetünkben, hanem gyakran táplálékainkban is megtalálhatók, fokozott szabadgyök-képződéshez vezetnek. A szabadgyökök sejtkárosító hatása bármely szervben elváltozásokat okozhat, emellett gyengíti az immunrendszer működését. A következmények szerteágazóak, ilyenek például a szív- és érrendszeri problémák, a testszerte jelentkező gyulladásos betegségek, agyi területen a stroke, a tüdő területén az asztma, illetve a több szervet érintő olyan kórképek, mint a diabétesz, vagy a daganatos elváltozások.

Kínában egy 1935 óta ismert, fatális szívizom degenerációval járó betegség kapcsán később sikerült bizonyítani, hogy ennek a szívbetegségnek az okozója a szelén hiánya, melynek pótlásával a betegség gyógyítható, illetve megelőzhető. Az utóbbi évek kutatásai kiemelték a szelén anti-oxidáns, anti-thrombotikus, illetve lipid peroxidációt gátló hatását, melynek szerepe lehet korunk szív- és érrendszeri betegségeinek megelőzésében is.

Epidemiológiai adatok alapján, jelentősek a magyar lakosságban az endokrin, ezen belül a pajzsmirigy betegségei, illetve a női és férfi meddőség problémája, melyek összefüggésben vannak a szelén hiányával. Ismert, hogy nemcsak a jód, hanem a szelén hiánya is pajzsmirigy rendellenességekhez, súlyos esetben halálhoz vezethet. Korábbi kutatásban meddő, vagy csökkent nemzőképességű férfiak esetében egyértelműen kimutatták, hogy szelén megfelelő adagolásával nemzőképességük javult.

Számos kedvező tulajdonsága mellett azonban, az őszi-téli időszakban leginkább a szelén antivirális hatását élvezhetjük. 2005-ös felmérések alapján az influenzajárvány Európa azon országaiban volt különösen nagymértékű, ahol alacsony szelénszint jellemző.

Hazánk Európában a mérsékelten szelénhiányos országok közé tartozik, azért fontos gondoskodnunk a pótlásról, melyhez általában a 150-200 ug/nap dózistól kedvező hatás várható.

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus főorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!