Keresés
Close this search box.

Megfázástól hörghurutig

//

Megfázás vagy influenza szövődményeként is jelentkezhet az elhúzódó köhögéssel járó hörghurut. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.

Gyakori jelenség, hogy a megfázás vagy influenza első tüneteit követő 2-3 nap múlva először száraz, majd később produktív, köpetürítéssel járó köhögés jelentkezik.

Az akut hörghurut tünetei 2-3 héten keresztül is megmaradhatnak, de előfordulhat ennél hosszabb gyógyulási idő is. Ha a betegnek egyéb panasza nincs, akkor az ágynyugalom és bő folyadékfogyasztás mellett a gyógyulást elősegítő vitaminokat, immunerősítőket, illetve tüneti kezelést javaslunk, ami többnyire nappalra megfelelően hatékony köptető készítmény, illetve szükség esetén, éjszakára köhögéscsillapító szedését jelenti. A betegség során a páciensek jellemzően fáradtságról panaszkodnak, de hőemelkedés, légszomj, mellkasi szorító érzés is jelentkezhet, ritkán légzésnél sípoló hang hallható.

A krónikus hörghurut vagy bronchitisz tünetei hasonlóak, de a betegség tünetei évente visszatérnek, és legalább 3 hónapig tartósan fennállnak. A betegség rendszerint szövődménnyel is jár, a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék ugyanis további bakteriális fertőzésekhez biztosít táptalajt.

A krónikus hörghurut a krónikus obstruktív légúti betegség – a COPD – egyik típusa, mely bár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető, így a betegek életminősége jelentősen javulhat.

Ne vegye félvállról, ha hosszabb ideje köhög! A bronchitisz tünetei hasonlíthatnak több más tüdő-, vagy hörgőbetegséghez (pl. asztma, tüdőgyulladás), de allergia is okozhatja, ugyanakkor az elhúzódó köhögés a tüdőrák kezdeti jele is lehet. A panaszok összefügghetnek krónikus arcüreggyulladással vagy reflux betegséggel is.

A mielőbbi orvosi kivizsgálás tehát nem halogatható, pláne, ha magas láz társul a köhögés mellé, vagy erős légszomj, esetleg véres köpet is jelentkezik.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász szakorvos
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!