Keresés
Close this search box.

Mi akadályozza a „fiatalság-gének” működését?

//

Az életet meg lehet hosszabbítani, és időskorban is egészségesnek maradni egy egyszerű étrendi változtatással, ami bekapcsolja a „fiatalság-gént”. Ezt állítja Cynthia Kenyon professzor asszony, akinek sok szakértő szerint Nobel-díjat kellene kapnia az öregedéssel kapcsolatos kutatásaiért.

Kenyon professzor felfedezte, hogy a szénhidrátok közvetlenül befolyásolják a fiatalosságért és a hosszú életért felelős géneket. Fonálférgek génjeinek manipulációjával képes volt 6-szorosára meghosszabbítani élettartamukat. A férgek élethosszát kontrolláló gének ugyanúgy megtalálhatók az egereknél, patkányoknál, majmoknál és valószínűleg az embernél is. Ha lekapcsoljuk az inzulint kontrolláló gént, az automatikusan bekapcsol egy másik gént, ami életelixírként viselkedik.

A professzor asszony saját maga is drasztikusan megváltoztatta étrendjét, jelentősen csökkentve a szénhidrátok fogyasztását. Ezt azért tette, mert a szénhidrátok több inzulin termelésére serkentik a szervezetet, (az extra vércukor semlegesítésére), és így a második gén, az „elixír” nem tud aktiválódni.

A kutatások megerősítik, hogy az inzulinszerű növekedési faktor számos rákfélével szorosan összefügg, és a sok szénhidrát fogyasztása miatt emelkedett inzulinszint az okozója a legtöbb civilizációs betegségnek. A Daily Mail lapban megjelent beszámoló szerint, ez a felfedezés szembe megy az elmúlt 30 év téves egészségügyi ajánlásaival (melyek szerint a zsírbevitelt kellene csökkentenünk, és sok komplex szénhidrátot fogyasztani a szervezet energia ellátása érdekében).

Pontosan ez a hivatalos közegészségügyi ajánlás a legfőbb oka, hogy az elhízottság, a cukorbetegség és a rák gyakorisága ilyen méreteket öltött a fejlett országokban.

Jeff Holly, a Bristol Egyetem klinikai tudományok professzora így nyilatkozott: – „Tíz évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy az öregedés valószínűleg egy lassú hanyatlás eredménye, de Kenyon professzor megmutatta, hogy itt inkább egy gének által kontrollált mechanizmusról van szó.”

Ma már tudjuk, hogy az étrend felülírhatja az egyes betegségekre való genetikai hajlamot, melyet ez a kutatás is megerősít, hiszen itt két fontos gén ki- és bekapcsolását a szénhidrát fogyasztása befolyásolja. Kenyon professzor kísérleteit a világ számos laboratóriumában megismételték, és arra az eredményre jutottak, hogy a szénhidrátmegvonás nemcsak 6-szor hosszabb életet, de mindvégig egészséget és fiatalos energiát eredményezett.

Tudjuk, hogy önmagában a kalória-bevitel csökkentésével is meghosszabbítható az élettartam, ám a legtöbben nem értik, hogy a lényeg a szénhidrátokból származó kalóriák csökkentése!

Amikor az inzulint kontrolláló gén szénhidrátfogyasztás hatására bekapcsol, akkor inaktívvá válik a második, „elixír-gén” (hivatalos neve DAF 16), amely számos öregedés ellenes funkciót lát el: instrukciókat küld a regeneráló géneknek, felerősíti a bőr- és izomépítő fehérjék optimális működéséhez szükséges elemeket, aktiválja az immunrendszer fertőzések elleni védőmechanizmusait, és kikapcsolja a rákos folyamatokban aktív géneket.

Az inzulin tehát az öregedés egyik fő gyorsítója, és számos egyéb testi funkciót befolyásol, amelyek mind megrövidítik az élettartamot. Szintjének emelkedését két tényező okozza: magas cukor- és gabonatartalmú étrend (készételek), illetve a túl kevés testmozgás.

A sport, a testmozgás segít visszanyerni az inzulinérzékenységet. Ugyanazokkal az előnyökkel jár, mint a relatív kalóriacsökkentés: javuló inzulinérzékenység, csökkenő zsírtömeg, csökkenő rákrizikó.

Most kutatják, hogy milyen módon növeli meg az élettartamot az intenzív intervallum tréning a humán növekedési hormon (HGH) serkentése által. Amíg az öregedési folyamat lassítását, visszafordítását célzó kutatások eredményei számunkra is elérhetővé válnak, tartsuk magunkat jó egészségben a fent elírtak szerint!

Forrás: Dr. Mercola: Amazing Anti-Aging Discovery. Ford. Mezei Elmira
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!