Keresés
Close this search box.

Mozogjunk „olajozottan”!

//

Különféle betegségek megelőzésére, gyógyítására, illetve rehabilitációjára számos mozgásterápiás módszert alkalmazunk. Ide tartozik a közismert gyógytorna mellett a manuálterápia, a víz alatti torna, az úszás, a kerékpározás, gyógylovaglás, kocogás, sőt még a tánc is. Így ki-ki kedvére és az állapotához igazodó szakorvosi javallat alapján választhat testhezálló mozgásformát.

Mozogjunk „olajozottan”!

Testreszabott mozgásterápia mindenkinek

Minden mozgásterápiás forma alapvetően az egészséges ember mozgására épül, kerül minden olyan gyakorlatot, amely az izmok, ízületek túlterhelését, károsodását okozhatná.

A gyógytorna alkalmazási területe igen széles, hiszen a mozgásszervi betegségek, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi, sőt még a nőgyógyászati betegségek kezelésében, a gyógyszeres és/vagy műtéti terápiához kapcsolódóan is használják. Gyógytornász által vezetett aktív és passzív mozgásformákat foglal magába. Az aktív mozgás célja az izomerő növelése, egyes ízületek mozgástartományának és stabilitásának fokozása, a mozgáskoordináció, az egyensúly javítása, a keringés, az erőnlét és az állóképesség jobbítása. A passzív mozgást (mozgatást) a gyógytornász végzi, célja a mozgásterjedelem növelése, illetve annak megtartása.

Az egyéni mozgásterápia során a gyógytornász figyeli a torna közben fellépő esetleges fájdalmat, annak intenzitását, a mozgásterjedelem, az izomerő és izomtónus változását, sőt a beteg pszichés állapotának alakulását is.

Csoportos-gyógytornán olyan azonos, vagy hasonló állapotú betegek vesznek részt, akik a gyakorlatokat segítség nélkül, szóbeli irányítással is végezni tudják. A csoporttagok segíteni tudják egymás munkáját, különösen a párban végzendő gyakorlatoknál. A cél, hogy a páciensek megtanulják a számukra fontos gyakorlatokat, melyeket később önállóan is végezni tudnak otthonukban – időnkénti kontrollok beiktatásával. Nagyon fontos, hogy a gyakorlatok a beteg mindenkori állapotához igazodjanak, hiszen ami az egyik páciensnek hasznos, az a másiknak káros is lehet.

A hanyatt fekvésből való felüléssel végzett hasizomgyakorlat például, bizonyos típusú hanyag testtartás esetén kifejezetten ajánlott, míg csontritkulás esetén tilos, ugyanis fokozhatja a csigolya-összeroppanás veszélyét.

A manuálterápia célja az ízületi blokkok oldása, passzív, néhány milliméteres mozgatásokkal a csökkent „ízületi játék” helyreállítása.

A víz alatti gyógytorna egyre népszerűbb és igen hatékony kezelési módszer, melynél a víz mélységétől függően, jóval kisebb gravitációs erő érvényesül. A vízben történő mozgást a felhajtóerő, a hidrosztatikus nyomás, az örvénylések, hullámzások, áramlások és a víz relatív fajsúlya befolyásolják. A víz felhajtó ereje következtében, derékig a vízbe merülve a test súlya 50%-kal, mellkasig merülve 75%-kal, nyakig merülve 90%-kal csökken.

A vízi-torna előnye, hogy a tér minden irányába szabadon mozoghatunk az elesés, sérülés veszélye nélkül. Használhatjuk a mozgásterjedelem növelésére, izomerősítésre, a koordináció javítására, a keringés fokozására, erő, állóképesség növelésére, de a légzés szabályozásában is segít. Emellett nem elhanyagolható az idegrendszeri nyugtató hatása sem.

A kerékpározás (szobakerékpár is) előnyös enyhébb szívbetegségben, térd- vagy csípőízületi kopásban szenvedők, cukorbetegek, túlsúlyosak számára.

A séta és a kocogás cukorbetegek, túlsúlyosak, enyhe szív- és tüdőbetegek, illetve csontritkulásban szenvedők számára is alkalmas mozgásforma. Vigyázzunk, mert a kemény talaj, aszfalt, beton nem alkalmas a futásra, kocogásra!

A tánc is a sporthoz hasonló mozgásforma, mely különösen előnyös csontritkulás, illetve pszichés betegségek esetében.

Említést kell még tennünk a gyógy-lovaglásról is, ahol a ló a „terápiás eszköz”. Idegrendszeri betegségek, pszichés problémák, illetve egyes mozgásszervi panaszok esetén is alkalmazható. Nemcsak maga a lovaglás lehet terápiás hatású, de a ló vezetése, gondozása, a lóval való foglalkozás is.

Végül az ún. terrén kúra a természetben (park, liget, erdő, mező) történő sétát, gyaloglást, esetleg e közben végzett mozgásgyakorlatokat jelent. Időjárástól függetlenül, egész évben, még télen is javasoljuk, hiszen nemcsak a mozgásszervi panaszokon segíthet, de nyugtatja az idegrendszert, kikapcsolódást, felfrissülést jelent, emellett állóképességet növelő, immunerősítő hatású.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!