Keresés
Close this search box.

Úttörő dán szívtanulmány

//

Meg lehet védeni a szívbetegeket a szívizom energiatermelésének fokozásával az idő előtti halálozástól? Egy dán kutatók által végzett, nemrégiben közzétett tanulmány ezt a stratégiát támogatja.

Úttörő dán szívtanulmány

Az új kezelés javítja a túlélés esélyét szívbetegségben szenvedőknél

Meglehetősen érdekes eredményeket hozott az a dán kutatás, ami előkészítheti az utat egy sikeresebb terápiához a szívelégtelenség kezelésében, hiszen a résztvevőknél a szívelégtelenség tüneteinek jelentős javulását, és közel fele annyi halálesetet regisztráltak a vizsgálat során. A dán kardiológus és kutató, Svend Aage Mortensen a Koppenhágai Egyetemi Kórház Szívközpontjának professzora vezette a nemzetközi Q-Symbio vizsgálatot, aki ugyancsak izgalmasnak és ígéretesnek értékelte a kapott eredményeket. A Q-Symbio tanulmányt nemrégiben jelentették meg a neves Journal of the American College of Cardiology, HEART FAILURE folyóiratban.

A hagyományos gyógyszeres kezelés célja, hogy meggátolja bizonyos hormonális tényezők működését, amelyek a szívelégtelenségeknél dominálnak. Az új terápia célja ezzel szemben azoknak a biológiai funkcióknak a támogatása, amelyek összefüggésben vannak a sejtszintű energia-anyagcserével. A kutatás során vizsgált hatóanyag a koenzim Q10, melyet a szervezet maga is képes előállítani energiatermelés céljából, de a kor előrehaladtával és bizonyos betegségek következtében a saját termelés radikálisan lecsökkenhet. A szívizomnak különösen nagy szüksége van energiára, ezért ezek a sejtek nagyobb koncentrációban tartalmaznak koenzim Q10-et. Szívbetegség esetén azonban, a koenzim Q10-szint csökken a szívben, ezáltal energiahiány alakul ki, ami megakadályozza a szívizomzat szokásos működését. Ez az, ami a légszomjat, és a mellkasi fájdalmat okozza. Amikor a szívelégtelenségben szenvedő betegek koenzim Q10-et kapnak, az energia-anyagcsere fokozódik a szívizomban, ezáltal a szív visszakapja erejét.

A vizsgálat eredményei egyértelműen igazolják a kezelés eredményességét. Azoknál a betegeknél, akik koenzim Q10-et kaptak lényegesen alacsonyabb volt a halálozási kockázat. Ezen kívül a tüneteik szignifikánsan javultak, így a kórházi kezelés időtartama is csökkent.

420 krónikus szívelégtelenségben szenvedő beteg vett részt a Q-Symbio vizsgálatban, és minden beteg egy kétéves kezelési perióduson esett át. A résztvevők fele napi háromszor 100 mg koenzim Q10-et kapott, míg a másik csoport ugyanilyen mennyiségben placebót kapott. Mindkét csoport továbbra is folytatta a szívelégtelenségnél szükséges szigorú gyógyszeres terápiát.

Két év után 43%-kal kevesebb szívbetegséggel összefüggésbe hozható haláleset történt az aktív csoportban, mint a placebó csoportban. Továbbá 43%-kal kevesebb szívproblémákkal összefüggésbe hozható komplikáció történt a Q10-zel kezelt betegek csoportjában, beleértve a szívbetegség rosszabbodásával járó kórházi kezelést is. A vizsgálati eredmények alapján tehát, a koenzim Q10 fontos adjuváns lehet a szívelégtelenség hagyományos terápiájában. Ráadásul a hatóanyag alkalmazása kapcsán egyáltalán nem figyeltek meg mellékhatást, viszont a hatás egyértelmű volt a betegeknél annak ellenére, hogy már kapták a szokásos bázisterápiát a szívelégtelenség kezelésére.

A vizsgálatban használt Q10 a nemzetközi koenzim Q10 kutatások hivatalos referenciaterméke, amit a Nemzetközi Koenzim Q10 Társaság választott a dokumentált felszívódása és biztonságos alkalmazhatósága miatt.

Forrás: Journal of the American College of Cardiology,

HEART FAILURE, online Oct. 2014

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!