Keresés
Close this search box.

Nátha ellen napfényvitamin

//

Mindenki szeretne a télvégi hűvösebb, fertőzésekkel teli időszakban is egészséges maradni, felvértezni immunrendszerét a különböző kórokozók, vírusok támadásai ellen. Az optimális D-vitaminszint fenntartásával 90%-kal csökken az influenza veszélye.

Nátha ellen napfényvitamin

Az immunrendszer ölősejtjei akkor a legaktívabbak, ha megfelelő D-vitamin koncentráció áll rendelkezésükre. A szinte minden szervrendszerre ható, hormonként viselkedő anyag hiányában ugyanakkor, kiszolgáltatottabbá válunk a vírusos és bakteriális betolakodókkal, gyulladásokkal szemben, akár immunzavar is felléphet. Ez egyebek mellett olyan autoimmun betegségek kialakulásához is vezethet, mint a cukorbetegség, a sclerosis multiplex vagy a pikkelysömör.

Ha nem pótoljuk, télen szinte biztosan D-vitaminhiányban szenvedünk. A D-vitaminszint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése a rendelkezésre álló adatok alapján, az influenzás megbetegedések számát 90%-kal csökkentené.

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, ám hazánkban, a téli időszakban igen alacsony a napsütéses órák száma, késő ősztől kora tavaszig nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termeléséhez – ráadásul még ruházatunk is elzárja bőrünket. Sajnos a nyáron képzett tartalékokra sem támaszkodhatunk, mert ezek körülbelül 6 hét alatt kiürülnek.

Noha a D-vitaminellátottság alapvetően nem étrendi kérdés, ilyenkor érdemes különösen odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, nem megfeledkezve a tojásról, a májról és a gyakran méltatlanul mellőzött olajos húsú halakról (pl. hering, lazac, makréla). Az átlagos magyar étrend napi 80 Nemzetközi Egységet (NE) biztosít, míg más országokban ez nagyjából 150 NE, ami szintén igen kevés. Március végéig ezért mindenkinek javasolható a preventív célú D-vitaminbevitel. Egészséges felnőtteknek napi 2000 NE, túlsúly esetén ennek a duplája, 4000 NE, gyermekek számára, a növekedés teljes időszakában napi 400 NE ajánlható.

Forrás: Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!