Keresés
Close this search box.

Védenek-e az antioxidánsok?

//

Az antioxidánsok olyan molekulák, melyeket az élő szervezetek a környezeti ártalmak elleni védekezésre használnak (pl. erős napsugárzás, hőség, számukra ártalmas anyagok stb. ellen). Az antioxidánsok védik az életet a Földön – növényeket, állatokat és embereket egyaránt.

Védenek-e az antioxidánsok?

Az antioxidánsok a reaktív szabadgyökök semlegesítésében vesznek részt. Saját szervezetünk is termel bizonyos antioxidáns molekulákat, védelmünket ugyanakkor kiegészítik a táplálékkal – színes gyümölcsökkel és zöldségekkel, valamint étrend-kiegészítőkkel bevitt antioxidáns anyagok. Ezeket több csoportra oszthatjuk. A „klasszikus” antioxidánsok – C- és E-vitamin, szelén – mellett egy másik csoportot képeznek a karotinoidok (pl. béta-karotin, likopén, lutein, astaxanthin), s egyre ismertebbé válnak a legtöbb gyümölcsben, de főként a piros, kék és lila színűekben megtalálható flavonoidok.

Kitartónak kell lennünk! Nem remélhetünk ugyanis gyors eredményt egy-két antioxidánstól, főként ha több évtizedes rossz minőségű táplálkozást, elégtelen testmozgást, esetleg meglévő genetikai hajlamot szeretnénk ellensúlyozni.

Magas rizikójú személyeknél jó hasznát vehetjük a kiegészítő kezelésben a megfelelő dózisú, minél többféle antioxidáns kombinált alkalmazásának, melyhez érdemes a legújabb kutatási eredményeket is ismerő orvossal konzultálnunk.

Forrás: Gert E. Schuitemaker: Antioxidants – The real story biased researchers; Parroting Press. greenmedinfo.com, ford. Mezei Elmira
A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!