Keresés
Close this search box.

A kullancsok már felkészültek! És Ön?

//

Az előző évekhez hasonlóan, az idei enyhe tél ismét kedvezett a vérszívók túlélésének és nagyarányú elszaporodásának. Öt év alatt kb. 10-szeresése nőtt a kullancsok száma a természetben. Felmérések szerint mára a kullancsok több mint 50%-a különféle kórokozókat, nagyrészt – közel 95%-ban – a Lyme-borreliosis baktériumait hordozza.

A kullancsok már felkészültek!
És Ön?

Magyar Kullancsszövetség – mint közhasznú szervezet – idén is felhívja a lakosság figyelmét a szükséges védekezésre.

Hogyan védekezzünk hatékonyan a természetben? Első tanácsom: irány a gyógyszertár, s az alábbi prevenciós ajánlás szerint szerezzék be a kullancsok és a szúnyogok elleni termékeket!

1. A védekezés alapszintje: a védőoltás. Hazánkban leginkább két betegségért tehetők felelőssé a kullancsok:

2. A védekezés első szintje: a kullancsok elriasztása. Fontos, hogy a természetbe indulás előtt mindig használjunk kullancsriasztó készítményeket. Jómagam a PICARADIN hatóanyagú BITEFREER kullancs- és szúnyogriasztó gélt-, sprayt- és gyermekeinkre a golyós kiszerelésű roll-on készítményt használom. A Magyar Kullancsszövetség azért ajánlja a BITEFREER készítményeket, mert:

3. A védekezés második szintje: a kullancs szakszerű eltávolítása. Ha kullancsot észlelnek a bőrükben, minél hamarabb távolítsák el! Ehhez használjanak kullancs-eltávolító kanalat. Nagyon fontos, hogy semmiképpen ne érintsék, vagy szorítsák meg a kullancs potrohát, hiszen onnan, a beléből és a nyálmirigyeiből öklendezi ki fertőzött hányadékát, nyálát! Ne nyomjuk össze, vagy gyötörjük különböző eszközökkel, például csipesszel! A kullancs-eltávolító kanál élve, fertőzésmentesen távolítja el a kifejlett kullancsot. A biztonság kedvéért két hónapig figyeljék a csípés helyét! Ha bármi gyanúsat, esetleg lázat vagy nyirokmirigy duzzanatot észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz!

4. A védekezés harmadik szintje: a kullancs teszttel történő vizsgálata. A kullancsteszt bárki számára percek alatt megbízhatóan megmutatja, hogy a bőrből eltávolított kullancsban volt-e Lyme-kór baktérium, vagy sem. A pozitív teszttől sem kell megijedni, de ilyen esetben javasolt az orvosi megfigyelés.

Ne féljenek a természetben lévő veszélyektől! Ismerjék meg azokat, és tanulják meg alkalmazni a védekezést mindennapjaikban saját és szeretteik védelme érdekében. A természetben kirándulás, vagy munkavégzés előtt mindig kezeljék le magukat BITEFREER készítményekkel, legyen mindig hátizsákjukban, vagy autójuk egészségügyi dobozában kullancs eltávolító kanál, s otthon a házi patikában pedig kullancsteszt.

Dr. Kapiller Zoltán
a Magyar Kullancs Szövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!