Keresés
Close this search box.

A Nagy Zöld egészség-élmény

//

Az egészség és betegség nem kizárólag természettudományos fogalmak, hanem sok tekintetben lélektaniak is. Az egészség ÉLMÉNY, melynek ősforrása és lelőhelye a természet, az erdők és mezők világfelejtő, társadalomgyógyító környezete, a Nagy Zöld élménye.

A Nagy Zöld egészség-élmény

Az egészség megszerzésének és megőrzésének útja belső út, a külső tényezők csak másodrangúak, támogathatják, kedvező vagy kedvezőtlen feltételeket teremthetnek a belső megvalósulásnak. Aki egészséges akar lenni és elég mélyről indul el, az egészséges is lesz!

Ha már eléggé elmerültünk a civilizációban, és nyugalmat, békét keresünk, menedéket a természetben lelünk. A kirándulásokra olyan szükségünk van manapság, mint a friss, egészséges táplálékra. Minél többet és minél kiadósabban kiránduljunk, mert ez legalább olyan fontos higiéniás cselekmény, mint a fogmosás, szájöblítés, vagy a tornaóra.

Ne zajosan, tömegbe verődve, hétköznapi témákról tereferélve járjuk az erdőt, észre sem véve a csodát, melyben haladunk, s a cél a vendéglő, ahol jó sört kapni, majd evés, ivás, dohányzás, és irány vissza.

Az igazi kirándulás, még ha többesben esik is meg, mindig magányos, egyéni élmény, mely mellett eltörpülnek a „nagy” és „fontos” ügyek, a társadalmi fonákságok, a hétköznapi gondok. Akinek ez az élmény vérévé vált, az tudja, érdemes élnie, az nem fél semmitől, eloszlanak a gondjai, az szabad emberré válik!

A közvetlen élmény, az „Istenség ruhájának” tapogatása és csodálata közben az ember élvezi a nagy Egység biztonságát. Ez a leghathatósabb ellenszere a városi természetellenes életmódból származó nyavalyának, idegességnek, kicsinyeskedésnek, hangulattalanságnak.

Ha az ember zavarttá válik, bonyolódik az élete és látszólag nincs kiút, akkor térjen vissza a primitívhez, az egyszerűhöz! Olyan ez, mintha a mellékösvényeken eltévedve visszatérnénk a világos, egyenes erdei útra, hogy onnan újra megkeressük a célunk felé vezető ösvényt. Ezt kell tennie az embernek krízisei idején.

Akit a civilizált élet beteggé tett, akit a szíve kínoz, vagy az idegei hajszolnak, akinek a gyomra szenved, és a belei fájnak, elsőként ne az ágynyugalomhoz és patikaszerekhez folyamodjék, hanem keresse fel a természetet, üljön le a patak partjára, szedjen kavicsokat, tanuljon meg nézni és látni, igyék friss vizet, egyék jó, természetes, erőteljes ételeket! A vándorlás, az időszakos nomádélet, az elevenebb kapcsolat a természettel elengedhetetlen feltétele az egészség megtartásának. Hiába létesítünk parkokat, sportpályákat, stadionokat, ezek csak izomkultúrát, versengést, tömeghatást jelentenek, de nem egészséget!

Lélektani, és így közvetetten egészségjavító hatása miatt különösen figyelmükbe ajánlom a naplemente csodálatát, mivel az alkonyi színek mélyen belénk nyúlnak, ezért lelki és ideghatásuk révén egészségjavító élményt jelentenek.

Aki belátja, hogy a belső és külső világ egyformán fontos a harmonikus élet kialakításához, az ösztönszerűleg is helyes úton fog járni, és az emberi lehetőségek határai között legjobban tarthatja meg egészségét. Ezt kívánom szívemből minden olvasómnak.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!