Keresés
Close this search box.

Inzulinrezisztencia a meddőség és vetélés hátterében?

//

A teherbeesés sajnos napjainkban nem olyan egyszerű, mint régebben. Sok olyan tényező akadályozza a baba érkezését, amikkel nagyanyáink még nem igazán találkozhattak, és amiket sokszor nem is ismernek fel időben.

Inzulinrezisztencia a meddőség és vetélés hátterében?

Az egyik ilyen betegség, illetve sokkal inkább kóros állapot az inzulinrezisztencia (IR), mely nemcsak azért veszélyes, mert nehezíti a teherbeesést, hanem azért is, mert vetéléshez, sőt cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

Tudjuk, hogy a test anyagcseréje nagyban függ a megfelelő vércukorszinttől. A vérrel a cukor eljut a sejtekhez, melyek a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon segítségével felveszik azt.

Az inzulinrezisztencia a szervezet anyagcseréjének hosszú távú betegségére figyelmeztet. Ha nem teszünk semmit, a helyzet évről évre romolhat. Éppen ezért a kialakulófélben lévő inzulinrezisztenciát csak alapvető életmódváltással lehet az egészséges irányba visszafordítani, ami magában foglalja a helyes összetételű és mennyiségű táplálkozást, a stressz csökkentését, és a megfelelő fizikai aktivitást. Komolyabb esetben az egészséges életmód önmagában már nem elegendő, ekkor az inzulinmolekula hatékonyságát fokozó, vagy a szénhidrátlebontást lassító gyógyszerek szedésére is szükség lehet. A mindennapi étkezések minőségét érdemes táplálék-kiegészítők segítségével növelni.

Az inzulinrezisztencia lappangó betegség, a hasi elhízáson kívül nem feltétlenül jár látványos tünetekkel. Nőknél a menstruációs ciklusok ritkulása, fokozott szőrnövekedés, a bőr zsírosodása, hajhullás, meddőség hívhatja fel a figyelmet az inzulinrezisztenciára, illetve a vele gyakran összefonódó policisztás ovárium szindrómára (PCOS). Mindezen eltérések laboratóriumi tesztekkel (vércukor-, inzulin- és nemihormon-szintek), illetve belgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálattal tisztázhatók.

Az inzulinrezisztencia lényege, hogy a szervezet a (még) normális vércukorszinteket csak fokozott inzulintermeléssel tudja biztosítani. A folyamatosan magas inzulinszint közvetlenül hátráltatja a petefészkek petesejttermelését, emiatt a menstruációs ciklusok hosszabbak vagy rendszertelenek lesznek, és a várt gyermekáldás is elmarad. Szintén ennek a hatásnak tulajdonítható, hogy a nőkben, normális esetben csak csekély mennyiségben megtalálható férfihormon, a tesztoszteron szintje növekszik. Ez okozza a bőr fokozott faggyútermelését, a pattanások megjelenését, a hajhullást és a férfias típusú szőrnövekedést.

Az inzulinrezisztencia csökkentése a meddő párok nagy hányadának hatékony segítséget jelent. Amennyiben a terhesség hosszú idő után sem jön létre, akkor mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, emellett mi is tehetünk a helyzet javulásáért. A rendszeres mozgás, a megfelelő táplálkozás, valamint a vitamin és ásványi anyagok pótlása sokat javíthat az esélyeken. Ez utóbbiról – főleg tervezett terhesség esetén – érdemes nemcsak a teherbeesés után, hanem már a tervezési fázisban is gondoskodni megfelelő készítményekkel. Mindemellett az IR sok esetben D-vitamin hiánnyal is együtt jár, így fontos annak megfelelő mennyiségű és arányú bevitele is. (Forrás: trimeszter.hu)

Dr. Hazay Máté
szülész-nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!