Keresés
Close this search box.

Ropognak az ízületei?

//

Szinte mindenki, de főként az idősebbek számára ismerős az érzés, amikor ízületeik olykor recsegnek-ropognak. Több elmélet kapcsolódik ahhoz, hogy vajon egészséges, vagy inkább kóros, de bárhogy is legyen, fontos tudnunk, hogy a térd vagy a váll ropogásának hátterében porckopás is állhat, melyet megfelelő módszerekkel bizonyos mértékig megelőzhetünk, fékezhetünk, enyhíthetünk.

Ropognak az ízületei?

Mitől ropog?

Testünkben több létfontosságú ízület is található, melyek közül a térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. Az ízületek a csontvégek találkozásánál helyezkednek el, melyeket porcréteg borít. Az ízületi tokban a porcok találkozásánál vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához.

Az idő előre haladtával, illetve esetleges sérülések, megerőltető fizikai munka, vagy különböző betegségek (pl. a belső elválasztású mirigyek működési problémái) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés- és pusztulás egyensúlyának felborulása következtében. Kezdeti stádiumban a felszíne egyenetlenné válik, majd később felbolyhosodik. Ez sokszor recsegő-ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Az állapot súlyosbodásával fájdalom, gyulladás is kialakulhat, ami az ízületi folyadék mennyiségének csökkenésével is együtt jár. Éppen ezért, amennyiben az ízület ropogása porckopás miatt alakul ki, úgy a legrosszabb, amit tehet, hogy magától ropogtatja azt, ugyanis ekkor még tovább károsítja az amúgy is rossz állapotban lévő porcot.

Ennek a kellemetlen hangnak más okai is lehetnek, melynek felderítéséhez mindenképp szakorvosi és képalkotó vizsgálat szükséges.

Így előzze meg a nagyobb bajt

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontos szerepet játszik a mozgásszervi betegségek megelőzésében, elkerülésében, enyhítésében, így ha szeretné elkerülni, hogy idejekorán mozgásszervi fájdalmak, s a mozgás beszűkülése rontsa életminőségét, célszerű a következőkre figyelnie:

Amikor orvosi segítség szükséges

Sajnos elég gyakori, hogy kezelés nélkül az állapot rosszabbra fordulhat, ami fokozódó fájdalommal és további mozgásbeszűküléssel is járhat.

Amennyiben a gyógyszeres kezelés sem hozza meg a kívánt hatást, aktív fájdalomcsillapítással tartós, akár 6-8 hónapos fájdalommentességet is elérhetünk.

Dr. Váradi Éva
belgy.-reumatológusfizioterapeuta főorvos
Fájdalomközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!